TEHNO TRENDOVI

Povratak u igru: Osobna računala sve su traženija, a uzrok je i dalje - pandemija

13.01.2022 u 13:52

Bionic
Reading

Porast zabilježen početkom pandemije uzrokovane koronavirusom i trendom rada od kuće nastavljaju pozitivno utjecati na brzorastuće tržište računala

Eksponencijalni rast PC tržišta od 2020. ne prestaje s rastom. Od trena kad su ljudi uslijed pandemije počeli raditi od kuće, analitičari bilježe kontinuirani porast potražnje za računalima i pripadajućom periferijom. Analitičke kompanije Gartner i IDC izvještavaju da će globalno tržište PC-ja nastaviti s rastom uoči povećane potražnje za tradicionalnim PC-jima unatoč globalnoj nestašici čipova.

U 2021. je prema Gartneru isporučeno skoro 340 milijuna PC-ja, dok IDC broji 348.8 milijuna, što je skoro 15 posto, piše Verge.

'2021. je zbilja obilježila povratak PC-ja' rekao je Jitesh Ubrani, analitičar iz IDC-a. 'Potrošačka potražnja za PC-jima u novim tržištima i globalna komercijalna potražnja ostale su jake tijekom kvartala kad je jedini problem predstavljala opskrba'. Problemi sa zalihama izravno su vezani uz globalnu nestašicu čipova, što znači da bi tržište PC-ja moglo postati još veće nego u 2021.

Gartner izvještava da je 2021. nadmašila rekord iz 2013. 'Rezultat je globalna isporuka PC-ja koja vjerojatno neće pasti na razinu prije pandemije bar iduće dvije do tri godine' objašnjava Mikako Kitagawa, voditeljica istraživanja u Gartneru.

Pandemija je uzrokovala dvogodišnji porast PC tržišta - Microsoft je lani izbacio Windows 11 nakon što su zbog povećane prodaje početkom pandemije objavili da se 'PC vratio u igru'. AMD i Intel također su na ovogodišnjem CES-u predstavili najnovije čipove, što znači da će na tržište doći još osobnih računala.