dvostruka pravila

Procurili dokumenti: Facebook slavnima dopuštao da rade što žele, otkriven i popis imena s 'bijele liste'

15.09.2021 u 12:52

Bionic
Reading

Program nazvan XCheck navodno je kreirao popis slavnih izuzetih od pravila koja se odnose na ostale, a njegova inicijalna namjena bila je zaštita kompanije od narušavanja ugleda

Najmoćnija društvena mreža na svijetu, sudeći prema skandaloznom izvješću Wall Street Journala, ima posebna pravila za slavne osobe, imune na stroga pravila o objavljivanju.

Program nazvan XCheck navodno je kreirao popis slavnih izuzetih od pravila koja se odnose na ostale, piše Daily Mail.

Po pisanju medija, na listi se nalaze imena poput brazilskog nogometaša Neymara, bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, njegovog sina Donalda Trumpa Juniora, senatorice Elizabeth Warren, kao i - osnivača Marka Zuckerberga.

Ukratko, na ovoj listi nalaze se moćnici s velikim brojem pratitelja, kako na Facebooku, tako i na Instagramu - a brojka je dosegla 5,8 milijuna korisnika.

Wall Street Journal do podataka je došao kroz razgovore sa zaposlenicima koji tvrde da program štiti slavne osobe, dok se stroga pravila primjenjuju na ostatak od tri milijarde korisnika.

Zuckerberg lani na Havajima nakon što je postao najbogatiji čovjek na svijetu Izvor: Profimedia / Autor: Andrew H. Walker / Shutterstock Editorial / Profimedia

A kako sve funkcionira?

Ako je netko s liste prekršio pravila, umjesto promptnog uklanjanja objave, ona ide na pregled iskusnijim zaposlenicima koji potom odlučuju o daljnjoj proceduri.

'Ekstra korak'

Tako su na Neymarovu Facebook profilu osvanule neprikladne fotografije žene koja ga je prozvala za silovanje 2019. godine, a mreži je trebao cijeli dan da ih ukloni.

'Ne radimo ono što javno tvrdimo da radimo', kazao je jedan zaposlenik.

Glasnogovornik Facebooka program je ocijenio korisnim, kazavši kako on omogućuje dodatnu analizu, 'ekstra korak potreban za provođenje pravila kod slučajeva koji zahtijevaju više razumijevanja'.

Interna revizija pokazala je da kad Facebook i poduzme mjere, radi to sa zakašnjenjem - samo lani program XCheck dozvolio je da se objave koje krše pravila vidi 16.7 milijardi puta prije nego što su uklonjene.

Glasnogovornik Andy Stone, rekao je da je tvrtka u procesu postupnog ukidanja 'bijele liste' u vezi s 'XCheckom'.

'Mnoge stvari u tom internom materijalu su zastarjeli podaci koji su upotrijebljeni kako bi se zamaglilo najvažnije: Facebook je identificirao probleme s XCheckom i radi na njihovom otklanjanju', rekao je.