SVAKODNEVNI ZADACI

Copilot stigao u hrpu Microsoftovih proizvoda: Ovo su neke od najboljih značajki

21.06.2024 u 14:12

Bionic
Reading

Microsoftov AI chatbot može vam pomoći u svakodnevnim zadacima, a ovo su njegovi najbolji alati

Microsoftov AI chatbot Copilot neprestano raste i dodaje nove značajke. Kao i sa svim AI-jevima, praćenje novih ažuriranja, promjena i značajki zna biti komplicirano, no ne brinite se. Ovo su neke od boljih značajki i promjena koje je Microsoft napravio u Copilotu ove godine.

Aplikacija Copilot

Osim web aplikacije, od početka 2024. godine Microsoft je ponudio Copilot i kao namjensku mobilnu aplikaciju. Možete odabrati hoćete li koristiti iskustvo prijavljeni ili odjavljeni, no prijava na Microsoftov račun daje vam pristup većem broju značajki (uključujući zaobilaženje vrlo strogog ograničenja upita).

Svatko može koristiti Copilot u Microsoftu 365 (ako plaća)

Jedna od vodećih značajki Copilota njegova je integracija s Microsoftom 365. Kompanija je pretvorila chatbot u AI Clippyja, dodajući opcije AI pomoćnika aplikacijama kao što su Word, Excel, PowerPoint i OneNote. Međutim Copilot u 365 bio je dostupan samo poslovnim korisnicima - mi ostali koji koristimo te aplikacije izvan posla nismo imali sreće.

Situacija se promijenila početkom ove godine, kada je Microsoft uveo podršku za Copilot u Microsoftu 365 za sve platiše po cijeni od oko 20 eura mjesečno. Iako je ta pretplata objektivno skupa, ako ste zainteresirani za Copilot, mogla bi biti vrijedna te cijene, jer Microsoft većinu novih AI značajki zapravo fokusira na Microsoft 365.

Copilot u Outlooku

Ako ste prije htjeli koristiti Copilot u Outlooku, morali ste otići do web aplikacije ili ići dugim putem kroz Microsoft Teams. Međutim od prošlog mjeseca Microsoft nudi podršku za Copilot u samoj aplikaciji Outlook. To olakšava korištenje nekih od novih značajki, kao što je nacrt e-pošte, odabir tona nacrta (npr. neutralan, ležeran, formalan).

Referentne datoteke u promptovima za Copilot

Od prošlog mjeseca možete povući datoteke sa svog uređaja, SharePointa i OneDrivea kada pišete upite za Copilot. Ako želite da bot sažme Wordov dokument ili razumije kontekst prezentacije u PowerPointu kada odgovara na vaš upit, samo upišite '/' bez navodnika da biste izvukli upit za povlačenje datoteka, objašnjava LifeHacker.

Copilot u Wordu

Ako postoji jedna aplikacija koja bi mogla imati najviše koristi od Copilota, to je vrlo vjerojatno Word. Na koncu, glavna snaga generativnog AI-ja temelji se na tekstu. Zahvaljujući novoj integraciji Copilota u Word možete istaknuti dio teksta za sažetak i dijeljenje, napraviti tablice iz napisanog teksta, stvoriti tablice na temelju formata prošle tablice iz dokumenta i tako dalje.

Nove Copilotove značajke u Excelu

Microsoft Excel također dobiva nove AI značajke. Dostupne su od početka 2024., a uključuju mogućnost traženja grafikona upisanih podataka, postavljanje dodatnih pitanja chatbotu, uključujući traženje pojašnjenja prethodnih odgovora, kao i objašnjenja zašto nailazite na probleme sa zadatkom.

Copilot u OneNoteu

OneNote od siječnja ima dosta novih značajki. Ako imate pristup Copilotu u OneNoteu i često koristite aplikaciju, možete stvarati bilješke iz audiosnimki i transkripcija, zatim ga zamoliti da sažme bilješke i rasporedi ih na različite načine. Također možete stvoriti popise obaveza ili natjerati Copilot da ih kategorizira umjesto vas.