CIJENE RASTU

Printeri su poskupjeli nevjerojatnih 40 posto, a to nije sve

15.04.2014 u 05:55

Bionic
Reading

Indeks rasta cijena, kojeg svakog mjeseca analizira ekipa stranice Jeftinije.hr prikazuje trend promjene cijena izabranih proizvoda koje se koriste u većini domaćinstava. Za ožujak 2014. su najveći porast cijena zabilježila računala, ili konkretnije - pisači

U ožujku 2014 najveći porast cijena zabilježen je u kategoriji računalne opreme u kojoj su ink-jet printeri poskupili za nevjerojatnih 40% , a najgledaniji modeli laserskih pisača za čak 20%. Povećale su se i cijene drugih popularnih proizvoda potrošačke elektronike, prvenstveno u kategoriji audio i video opreme.

Cijene kućanskih aparata i opreme za kuhanje generalno su se povećale iako su odstupanja mala i, kod određenih vrsta proizvoda, gotovo zanemariva. Ipak, znatan porast cijene zabilježen je kod najpopularnijih modela mikrovalnih pećnica koje su bile skuplje za gotovo 14%, aparata za pečenje kruha za oko 6%, zamrzivača koji su poskupili malo više od 8% te depilatora koji su u ožujku bili više od 25% skuplji.

Najveći pad cijena zabilježen je u kategoriji Sport u kojoj su se cijene sportskih satova / pulsmetara snizile za više od 27% te u kategoriji Za djecu u kojoj ste mogli kupovati dječja kolica po 7% nižoj cijeni od uobičajene.

Očekivano, cijene zimskih guma u kategoriji Auto-Moto su nastavile padati, zimske su gume u ožujku bile 11,43% jeftinije dok su cijene ljetnih guma porasle za oko 7%.

Znatno niže cijene DVD snimača i video kamera

Brojke pokazuju kako su hrvatski potrošači u ožujku 2014. kupovali DVD snimače po prosječno 14% nižoj cijeni pa su na kupovini DVD snimača uspjeli uštedjeti, u prosjeku, čak 199kn. Niže cijene imale su i glazbene linije i to za oko 2,20%, odnosno, za oko 10kn te televizori koji su bili 3,55% jeftiniji, što je potrošačima donijelo uštedu od oko 90kn.

U kategoriji foto opreme znatno nižu cijenu imale su video kamere koje su u prosjeku bile jeftinije za oko 200kn, odnosno, gotovo 10%. Malo su pojeftinile i memorijske kartice za fotoaparate, Indeks pokazuje kako su se, u kategoriji najjeftinijih memorijskih kartica, cijene dodatno snizile za oko 13%.

Pametni telefoni i dodatna oprema u ožujku su gotovo nepromijenjenih cijena dok su cijene računala bile niže

U ožujku su promjene cijena u kategoriji Telefoni bile gotovo zanemarive – pametni telefoni prosječno su pojeftinili za svega par kuna kao i slušalice za mobitele čija je cijena pala za svega 2%. U području stacionarne telefonije došlo je do malog porasta cijena za svega 2,53%.

U kategoriji računala i računalne opreme u ožujku su zabilježene niže cijene i stolnih i prijenosnih računala. Stolna računala pojeftinila su u prosjeku za malo više od 4%, odnosno oko 100kn dok su cijene prijenosnih računala pale za oko 129kn, odnosno 4,5%.

Proljetne uštede kod kupovine sportsko – rekreativne opreme i opreme za djecu

S početkom proljeća porasla je i potražnja potrošača za raznom sportsko – rekreativnom opremom. U kategoriji Sport na Jeftinije.hr, zabilježen je znatan porast cijena svih vrsta bicikla (treking, gradski, brdski bicikli) koji su u prosjeku poskupjeli za 11,74% odnosno za gotovo 200kn.

Prosječni porast cijena bicikla ne iznenađuje s obzirom na to da su se u prodaji našli novi i skuplji modeli za 2014. godinu.

Od ostale sportske opreme, znatno nižu cijenu imali su sve popularniji sportski satovi i pulsmetri. Radi se o najnovijem trendu nosive tehnologije koja je proteklih mjeseci doslovno preplavila naše tržište pa ni ne čudi zabilježen pad cijena sportskih satova u ožujku za više od 27%, ili gotovo 130kn.

Dječja je oprema u ožujku pojeftinila u prosjeku za gotovo 5%, a gledano pojedinačno najviše su uštedjeli potrošači koji su kupili dječja kolica i to po 7% nižoj cijenu, sa uštedom malo više od 80kn. Tek malo više od 12kn uštedjeli su kupci autosjedalica te oni koji su se odlučili na kupovinu dječjih vozila.