PITAMO SEIZMOLOGE

Prijete li talijanski potresi Hrvatskoj?

21.05.2012 u 15:58

Bionic
Reading

U subotnjem potresu, najsnažnijem koji je od 1300. godine uzdrmao područje sjeverno od Bolonje te u podrhtavanju tla nakon toga poginule su najmanje četiri osobe, a deseci su ozlijeđeni. Podrhtavanje tla osjetio se i u nekim dijelovima Hrvatske, no stručnjaci tvrde da nema straha da bi se moglo prenijeti kod nas

Potres je imao magnitudu 6,1 prema Richteru, a bio je epicentralnog intenziteta VIII. stupnja ljestvice MCS.

Seizmolog mr. Krešimir Marić iz Seizmološke službe pri Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu kaže da se potres osjetio u Istri i u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske. 'Slično se događalo 1976. u seriji izuzetno jakih potresa u Furlaniji koje je izazvalo sučeljavanje tektonske ploče pod alpski masiv. Oni su se osjetili na širem području Hrvatske pa i u Zagrebu. Zbog dubine žarišta i parametara energije takvi se potresi mogu osjetiti na udaljenostima većim od 250 kilometara', rekao je mr. Marić.

Međutim, prema hrvatskom stručnjaku, ova nova podrhtavanja pripadaju seizmotektonskom sklopu kod Parme i nisu povezana s rasjedima koji bi mogli uzrokovati probleme u našoj zemlji.

'Tamo se nalazi jedan sklop rasjeda koji se proteže na pravcu sjeveroistok - jugozapad i nema nikakve veze s mogućom pojavom potresa u našem području. Naši potresi, osobito oni uz Jadran od Rijeke do Dubrovnika, generalno su povezani s pomicanjem jadranske ploče pod Dinaride, a jadranska ploča zapravo je mikroploča koja se trese kada se afrička podvlači pod euroazijsku', objasnio je mr. Marić.