ZBOGOM, CORTANA

Bliži se vrijeme za oproštaj s Microsoftovom umjetnom inteligencijom

04.08.2023 u 12:42

Bionic
Reading

Kao što je bilo najavljeno, Microsoft je počeo pomalo ukidati Cortanu, osobnu asistenticu temeljenu na umjetnoj inteligenciji koja je bila predstavljena s operativnim sustavom Windows 10

Cortana je isključena iz nedavnog izdanja Windows Insidera u kanalu Dev, koje se pojavljuje samo kao aplikacija u sklopu trgovine Microsoft Store.

Instalirate li dostupnu nadogradnju, Cortana će biti isključena, uz popratnu poruku kako je taj alat bezvrijedan, što je sleng kojeg programeri koriste kad isključuju pojedinu značajku.

Vjerojatno je riječ o testiranju kako bi se provjerilo hoće li uklanjanje Cortane poremetiti redovno funkcioniranje drugih programa i Windowsa općenito.

Najava isključivanja Cortane iz Microsofta je stigla još tijekom lipnja. No, to ne znači kako će ova aplikacija u potpunosti nestati. Bit će i dalje dostupna unutar aplikacije Outlook Mobile i raznih inačica aplikacije za video konferencije Teams, uključujući Teams Rooms.

Cortanu bi trebao zamijeniti Windows Copilot, alat koji uvodi umjetnu inteligenciju u Windows 11 putem web sučelja na Bing Chat.

Ako ste se naviknuli na Cortanu i mogućnosti koje je nudila (kreiranje e-pošte, postavljanje podsjetnika, pretraživanje weba i druge), prijelaz neće proći baš glatko. Naime, brojne od tih značajki tek trebaju ući u Windows Copilot.

Microsoft i dalje održava web stranicu posvećenu Cortani. No, za očekivati je kako će i ona biti s vremenom uklonjena, piše PC World.