ODBAČENI STEREOTIPI

Pri odabiru računala Hrvati traže baš ovo

01.07.2014 u 13:39

Bionic
Reading

Nedavno istraživanje o korištenju i odabiru prijenosnih računala u Hrvatskoj, provedeno za tvrtku Intel, odbacuje uobičajene stereotipe o računalno nepismenim ženama kojima su računala u prvom redu modni dodatak. Hrvatice su dobro upoznate s informacijskim tehnologijama i vrlo pragmatične pri donošenju odluke o kupnji

Istraživanje je pokazalo i da su hibridna računala već pronašla svoje mjesto među omiljenijim računalnim uređajima, usprkos tome što su tek kratko vrijeme na tržištu. U Hrvatskoj je u istraživanju o korištenju i odabiru prijenosnih računala sudjelovalo 511 ispitanika u dobi od 20 do 40 godina, od čega 245 žena i 266 muškaraca.

Žene su pragmatične pri odabiru osobnog računala

Kad je riječ o odabiru prijenosnog računala, muškarci u Hrvatskoj još uvijek većinom smatraju da ih tipične predstavnice ženskog spola odabiru prije svega prema boji, obliku i izgledu. No stereotip da žene odabiru prijenosna računala prema boji i izgledu, a ne performansama ili procesoru pokazao se pogrešnim i u Hrvatskoj.


'Pri odabiru novog računala žene u Hrvatskoj najprije uzimaju u obzir performanse, funkcionalnost, trajanje baterije, cijenu i procesor. Dodirni zaslon, izgled i boja nisu im tako važni jer su se ti kriteriji našli na kraju ocjenjivačke ljestvice. Slično je i u muškaraca kojima su na prvom mjestu performanse, funkcionalnost, procesor i trajanje baterije. U svakom slučaju Hrvatice i Hrvati svojim preferencijalnim kategorijama te odlukama o kupnji izražavaju svoje stvarne potrebe, a ne one trendovske', izjavio je Pavel Svoboda, Intelov predstavnik za odnose s javnošću u srednjoj i istočnoj Europi.

Uređaj iz snova

Tek nešto više od 38 posto ispitanih Hrvatica i Hrvata našlo je na tržištu prijenosno računalo koje odgovara njihovim zahtjevima. Otprilike trećina ispitanih Hrvata bila bi spremna za savršeni prijenosnik platiti više od 6500 kuna, a kod žena je taj postotak manji i iznosi oko 22%. Muškarci su u prosjeku za svoje savršeno prijenosno računalo spremni dati 6000 HRK, a žene manje od toga, samo 4500 kuna.

Najbliže ideji o savršenom računalu još je uvijek klasični prijenosnik (34%), a slijede prijenosnik s dodirnim zaslonom (25%) i nova kategorija hibridnih prijenosnika (12%) koji su već našli svoje mjesto među omiljenijim računalnim uređajima, usprkos tome što su tek kratko vrijeme prisutni na tržištu. Zanimljivo je da se još uvijek otprilike 11 posto ispitanika drži stolnih računala, koji nisu tako popularni kod ženskog spola jer bi se za njih odlučilo 5% žena, ali su još uvijek omiljeni kod muškog spola (16%). Ni želja za tabletom kao savršenim računalnim uređajem nije baš velika (7%).

Odvojivi zaslon za samostalno korištenje kao tablet i dodirni zaslon

Žene i muškarci gotovo se potpuno slažu i kad je riječ o dodatnoj funkciji – uređaju kojem se može skinuti zaslon i samostalno ga koristiti kao tablet. Ta funkcija bila bi dobrodošla kod 71% žena i 63% muškaraca. Statistički gledano 57% ispitanika koji žele tu funkciju bili bi spremni za nju nadoplatiti u prosjeku oko 750 kuna, dok ostali nisu spremni ništa nadoplatiti. I dodatna funkcija dodirnog zaslona postigla je slične rezultate. 72% žena i 66% muškaraca žele dodirni zaslon, a 51% ispitanika koji tu funkciju smatraju dobrodošlom bili bi isto tako spremni za nju nadoplatiti u prosjeku otprilike 750 kuna, dok ostali nisu spremni ništa nadoplatiti za to.

Boja se još čini prilično važnom

Iako boja računala ne spada u najvažnije kriterije pri odabiru, neke su boje ipak omiljenije od drugih. Kod oba spola još uvijek su među vodećim željenim bojama one tradicionalne, kao što su crna (53%), srebrna (30%) i siva (23%) te trendovska bijela (24%), a boje kao što su smeđa, žuta, narančasta i zelena nisu pretjerano omiljene. Više od dvije trećine muškaraca odlučilo bi se za crnu boju (69%), dok je taj postotak u žena znatno niži (36%). Osim tradicionalnih boja koje prednjače veliki bi se broj žena pri kupnji prijenosnog računala odlučio za bijelu boju (28%), a ako bi se odlučile za neku upadljiviju boju, onda bi to bile ljubičasta ili crvena. U skladu s današnjim trendovima bijela se sviđa i muškom spolu (21%).