DIGITALNE USPOMENE

Prekidi nam teže padaju zbog Facebooka

15.05.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Iako je teško obrisati dio svog života, ljudima je, čini se, najteže promijeniti status iz 'u vezi' u 'sam/sama'

U svijetu u kojem je (gotovo) svaki događaj našeg života na neki način obilježen na internetu teško je na miru preboljeti prekid veze. Ne samo da će svi vaši prijatelji znati da ste prekinuli jer će ih Facebook obavijestiti o tome, već ćete na svakom koraku nailaziti na fotografije, statuse ili poruke 'iz nekog sretnijeg doba'.

Istraživanje koje su proveli istraživači sa Sveučilišta u Kaliforniji samo je potvrdilo ono što svi diljem svijeta znaju već dulje vrijeme - zbog Facebooka je teže preboljeti prekid veze.

Trećina ispitanika nije bila spremna napraviti rez i riješiti se svih digitalnih uspomena na propalu vezu. To pak otežava proces oporavka i započinjanja nove veze.

Iako se polovica ispitanika izjasnila da bi radije odmah izbrisali sve podsjetnike na propalu vezu, požale ukoliko to i učine.

Facebook nudi mogućnost ne samo brisanja fotografija, već i micanja oznaka s fotografija ukoliko želite sačuvati fotografije, ali ukloniti tragove bivšeg partnera.

Taj posao brisanja osobe iz svakog dijela digitalnog života za neke bi mogao biti poput stalnog dodavanja soli na ranu.

Istraživači su otkrili da je dio ispitanika odmah poslije prekida prekinuo i prijateljstvo s bivšim partnerom ili partnericom na Facebooku, blokiravši im pristup svom profilu upravo da bi smanjili neželjeni kontakt i podsjećanje na propalu vezu.

Međutim većini je najteže bilo promijeniti svoj status iz 'u vezi' u 'sam/sama'.

Stoga su istraživači predložili, prenosi Daily Mail, da se osmisli program, svojevrsna 'Pandorina kutija', koji bi 'pročistio' digitalne uspomene od nepoželjnih osoba, e-mailova, statusa ili fotografija.

Na taj bi se način izbjeglo neugodno kopanje po bolnim uspomenama i omogućio lakši nastavak života.

No to se vjerojatno ne bi svidjelo oglašivačima na Facebooku koji se oslanjaju upravo na društvene veze i informacije koje pomoću njih dobivaju da bi nam ponudili najbolje destinacije za romantična putovanja, odnosno servis za pronalaženje partnera na internetu.

Dok ne osmisle 'Pandorinu kutiju', korisnici će se morati naučiti nositi s prekidima u digitalnom dobu.