Dan sigurnijeg interneta

Predstavljena edukativna platforma SINI: Učinimo internet boljim mjestom za djecu

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 05.02.2019 14:11
  • Objavljeno 05.02.2019 u 14:11
Tomislav Ramljak, Nina Išek Međugorec, Sonja Miočić, Martina Rizman Matić i Miran Gosta na potpisivanju platforme SINI – Sigurni na internetu

Tomislav Ramljak, Nina Išek Međugorec, Sonja Miočić, Martina Rizman Matić i Miran Gosta na potpisivanju platforme SINI – Sigurni na internetu

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: N.N.

Platforma uključuje edukativne sadržaje za djecu, mlade i roditelje o zaštiti na internetu i sigurnom korištenju mobilnih uređaja i novih tehnologija.

Djeca danas provode sve više vremena na tzv. digitalnom igralištu s kojim dolaze mnogi izazovi uključujući i e-nasilje, rečeno je na skupu koji je povodom Dana sigurnijeg interneta održan u zagrebačkoj OŠ Izidora Kršnjavoga. Pod sloganom 'Zajedno za bolji internet' Centar za nestalu i zlostavljanu djecu (CNZD) iz Osijeka okupio je učenike i nastavnike, ali i predstavnike regulatornih agencija te teleoperatera.

'Više od 95 posto djece u Hrvatskoj ima pristup internetu, i to uglavnom putem mobilnih uređaja, a svako treće dijete izloženo je neprimjerenom sadržaju i zlostavljanju putem interneta. Obilježavanjem Dana sigurnijeg interneta želimo skrenuti pozornost svih aktera i podsjetiti ih na ovaj gorući problem te da svatko mora učiniti svoj dio. Upravo smo zato odlučili pokrenuti platformu SINI', kazao je Tomislav Ramljak, voditelj CNZD-a.

Platforma uključuje edukativne sadržaje za djecu, mlade i roditelje o zaštiti na internetu i sigurnom korištenju mobilnih uređaja i novih tehnologija.

SINI je nastala kao odgovor na realnu potrebu brojnih stručnjaka, profesora i učitelja za edukacijom o sigurnosti na internetu. Riječ je o sveobuhvatnoj elektroničkoj platformi koja omogućuje stručnjacima diljem Hrvatske jednostavno usavršavanje, što je posebno važno za stručnjake u regijama gdje je ovakav tip edukacije rijetko dostupan.

Dan sigurnijeg interneta

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: N.N.

'Želimo učiniti dostupnim i na jednom mjestu objediniti sadržaj o sigurnosti na internetu za djecu, mlade, roditelje, učitelje, profesore i ostale stručnjake', istaknuo je Ramljak.

CNZD je projekt realizirao u suradnji s Hrvatskom regulatornom agencijom za mrežne djelatnosti (HAKOM), A1 Hrvatska, Hrvatskim Telekomom i Tele2 koji su potpisali Povelju o sigurnosti i zaštiti djece na internetu, kojom se želi pokazati zajednička predanost cilju stvaranja boljeg interneta.

Želite povećati svoju sigurnost na internetu? Slijedite ove jednostavne savjete

Izvor: Profimedia / Autor: NN

'Već godinama kao regulator tržišta elektroničkih komunikacija dajemo svoj doprinos da se internet učini sigurnijim i boljim mjestom za sve, pogotovo djecu kao najmlađe korisnike usluga digitalnog društva', rekao je Miran Gosta, ravnatelj HAKOM-a. Njihove brošure o sigurnijem internetu za djecu i roditelje treću se godinu dostavljaju učenicama i učenicima petih razreda u sve osnovne škole, ali ragulatori smatraju da se može više. Zato zajedno s operatorima i predstavnicima civilnog društva pokreću projekt web platforme SINI – Sigurni na internetu.

'Nadamo se da će ovakav pristup, s edukativnim materijalima i važnim informacijama na jednom mjestu na tri razine: djece i mladih, roditelja te stručnjaka i profesionalaca u obrazovnom sustavu, ne samo doprijeti do više djece i građana, nego će se stručno znanje i iskustvo moći učinkovito širiti', kazao je Gosta.

Išek Međugorac: Želimo povećati razinu informiranosti mladih i njihovih roditelja'

'Hrvatski Telekom kao predvodnik digitalne transformacije u Hrvatskoj osjeća odgovornost omogućiti što sigurnije okruženje u kojem građani, posebno mladi, koriste nove tehnologije. Smatramo to iznimno važnom temom današnjice', rekla je Nina Išek Međugorac, direktorica Korporativnih komunikacija Hrvatskog Telekoma. 'Zato smo još prije dvije godine pokrenuli posebnu inicijativu 'Šeraj pozitivu, blokiraj negativu' koja obuhvaća brojne aktivnosti na temu povećanja razine svijesti i bolje zaštite djece na Internetu.'

Jedna od tih aktivnosti je prvo komparativno istraživanje EU Kids Online čiji su rezultati prošle godine objavljeni u prigodnoj brošuri koju je izdao HAKOM, a najnovija aktivnost je kampanja 'Igrajmo na sigurno' koja je započela krajem prosinca, podsjetila je Išek Međugorac.

'Želimo povećati razinu informiranosti mladih i njihovih roditelja o svim prednostima i rizicima koji su sastavni dio svijeta videoigara', rekla je Išek Međugorac i podsjetila kako je u sklopu te kampanje kreiran i prvi digitalni vodič sigurnog igranja videoigara te je predstavljen prvi domaći dokumentarni film o igranju videoigara: 'Djeca virtualne stvarnosti'.

Centar za sigurniji internet

Žrtva ste e-nasilja? Nazovite 0800 606 606

Izloženost neprimjerenom sadržaju i e -nasilje dovodi do neugodnih emocionalnih reakcija, poput straha, ljutnje, frustracije, depresije, promjena ponašanja kao što su izoliranje, loši rezultati i izostajanje iz škole, delinkvencija i osveta te ekstremnih reakcija kao što su samoozljeđivanje i pokušaji ili izvršenja samoubojstva.

Sumnjamo li na to da je netko žrtva e -nasilja, prva stvar koju trebamo učiniti je razgovarati s tobom osobom te je savjetovati da ne odgovara na uznemirujući sadržaj. Poruke ne treba obrisati jer mogu poslužiti kao dokaz te o tome treba obavijestiti roditelje ili djelatnike škole. U slučaju da se nasilje nastavi, tr eba obavijestiti policiju.

CNZD još od svog osnutka 2006. godine sustavno radi na prevenciji nasilja te je za te potrebe pokrenuo i besplatnu anonimnu telefonsku liniju 0800 606 606 putem koje primarno djeca, ali i roditelji mogu zatražiti pomoć.

Na internetskoj stranici csi.hr djeca i roditelji mogu pronaći korisne informacije kako spriječiti e-nasilje i kako se nositi s njegovim posljedicama, kao i ostale informacije o sigurnom korištenju interneta i novih tehnologija.

'Alarmantni su podaci istraživanja o korištenju tehnologije odnosno aplikacija u Hrvatskoj koje smo proveli potkraj prošle godine: samo osam posto ispitanika koristi ih kako bi kontrolirali što im dijete radi na svim ekranima, a tek sedam posto voljelo bi koristiti aplikacije za nadzor, a time i sigurnost', iznijela je Martina Rizman Matić, direktorica Korporativnih komunikacija A1 Hrvatska. 'S toga imamo velika očekivanja od ove suradnje i nove platforme s ciljem konkretne pomoći roditeljima, institucijama i djeci kako bi za njih stvorili sigurnije online okruženje.'

TEHNO SAVJETI

Ovo svakako morate učiniti kako biste zaštitili privatnost u Chromeu

Pogledaj galeriju
8

'Stvaranje boljeg i sigurnijeg okruženja djece na internetu zadatak je svih nas i on ne prestaje potpisivanjem Povelje o sigurnosti djece na internetu, nego je naša dužnost provoditi ga svakodnevno', izjavila je direktorica komunikacija Tele2 Hrvatska Sonja Miočić prilikom potpisivanja sporazuma.

'U današnje vrijeme kada se svakodnevno susrećemo s novim oblicima ugroza u online svijetu i kada nema dovoljno sadržaja na temu sigurnosti, ova je platforma idealno mjesto za edukaciju djece i mladih, ali i svih ostalih po pitanju zaštite tih skupina. Najveća vrijednost ove platforme je ta što su edukativni materijali dostupni svima.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!