Inovacija iz LG-ja

Predstavljen savitljiv i rastezljiv zaslon, hoćemo li ga uskoro vidjeti na odjeći i sličnim predmetima?

09.11.2022 u 12:43

Bionic
Reading

Iz radionice južnokorejskog diva LG-ja stiže vijest da su napravili svoj prvi savitljivi i, pomalo neobično, rastezljivi zaslon, a koji je moguće rastegnuti do 20 posto njegove uobičajene duljine

Rastezljivi zasloni, ili zasloni slobodnog oblika, kako ih nazivaju u LG Displayu, mogu se povlačiti, savijati i uvijati. Oni idu korak dalje od fleksibilnih zaslona koji se koriste u Samsungovom Galaxy Foldu i drugim pametnim telefonima koji se mogu sklopiti i saviti, ali ne i rastegnuti.

LG Display je razvio 12-inčni rastezljivi zaslon koji se može proširiti na 14 inča, objavila je tvrtka na svojim službenim stranicama. Zasloni bi se jednog dana mogli koristiti u materijalima s nepravilnim površinama, poput odjeće i sličnih nosivih materijala za prikaz poruka na uniformama službenih osoba, naprimjer.

Kako bi zaslon bio tako rastezljiv, LG Display je napravio osnovni materijal od silikona sličnog onom koji se koristi u kontaktnim lećama. Također kao izvor svjetla sadrži mikroLED diode manje od 40 mikrometara, a što omogućuje visoku rezoluciju i izdržljivost zaslona. I na kraju, tvrtka je koristila sklopove u obliku opruga za prilagođavanje savijanja i preklapanja.

‘Revolucionarna tehnologija rastezljivog zaslona nudi svestranost sljedeće razine za različite dnevne scenarije’, objavili su iz LG Displaya. ‘Lako se može pričvrstiti na zakrivljene površine kao što su koža, odjeća, namještaj te koristiti u automobilima i zrakoplovima. Ova jedinstvena inovacija proširuje potencijal korištenja zaslona u raznim industrijama, uključujući modu, nosivu opremu, mobilnost i igre’, zaključuju iz LG-ja.