DIGITALIZACIJA

Stigao eZaKi - nova aplikacija za lakši odlazak u knjižnicu. Evo što se sve može tamo obaviti

31.05.2022 u 13:02

Bionic
Reading

U aplikaciji se može upisati ili obnoviti članstvo, obaviti sva plaćanja putem bankovnih kartica, koristiti digitalnu člansku iskaznicu, provjeriti status svojih posudbi i rezervacija te ih produljiti

Knjižnice grada Zagreba predstavile su novu uslugu - aplikaciju eZaKi koja će olakšati korištenje mnogih knjižničnih usluga.

'Knjižnice grada Zagreba svojim poslovanjem nastoje pratiti najnovije trendove u knjižničarstvu, a ova aplikacija samo je nastavak proširivanja usluga u digitalno okruženje', istaknula je ravnateljica Višnja Cej.

U aplikaciji eZaKi može se upisati ili obnoviti članstvo, obaviti sva plaćanja putem bankovnih kartica, koristiti digitalnu člansku iskaznicu, provjeriti status svojih posudbi i rezervacija, produžiti ih i slično. 'Sva istraživanja potreba korisnika knjižnica pokazala su da je upravo ovakva aplikacija logičan nastavak razvoja novih usluga', objasnila je pomoćnica ravnateljica Ivančica Đukec Kero.

'Iako je danas aplikacija puštena u rad za korištenje članovima Knjižnica grada Zagreba, ona će biti dostupna kao knjižnična usluga i diljem Hrvatske u više od 360 različitih knjižnica, arhiva i muzeja koji se koriste istim programskim sustavom Zakijem', dodao je pomoćnik ravnateljice Kluk Giunio.

Aplikacija je povezana s programskim sustavom na način da je sve odmah vidljivo pa tako osoba koja se upisala putem aplikacije može odmah doći u knjižnicu posuditi željenu knjigu. Ovo je već druga knjižnična aplikacija koju su Knjižnice grada Zagreba razvile zajedno sa svojim partnerom Viva info d. o. o. Prethodnih godina razvijena je jedinstvena i prva hrvatske aplikacija za posudbu i čitanje e-knjiga Zaki Book koju u Hrvatskoj trenutno koriste članovi 30 narodnih knjižnica.

Aplikacija je trenutno dostupna kao mrežna aplikacije (katalog.kgz.hr/eZaKi), a ubrzo će biti dostupne i mobilne verzije putem mrežnih trgovina Google Play i App Store.