frontier

Amerikanci izgurali Japance: Ovo je najbrže superračunalo na svijetu

31.05.2022 u 12:48

Bionic
Reading

Frontier je prvo superračunalo na svijetu koje je probilo granicu od trilijun operacija u sekundi tijekom službenog testiranja

Najbrže svjetsko superračunalo sada je sustav Frontier u Nacionalnom laboratoriju Oak Ridge (Oak Ridge National Laboratory, ORNL) u Sjedinjenim Državama.

Temelji se na najnovijoj arhitekturi HPE Cray EX235a. Opremljeno je AMD-ovim procesorima EPYC 64C, radnog takta dva gigaherca, s ukupno 8.730.11 jezgri.

Za prijenos podataka koristi gigabitni ethernet, a energetska učinkovitost je na razini od 52,23 gigaflopsa po vatu.

S brzinom od 1,102 eksaflopa u sekundi Frontier ne samo što je najjače super računalo na svijetu, već je i prvo koje je doista uspjelo nadmašiti tu granicu tijekom službenog testiranja. Može obaviti više od trilijun operacija u sekundi.

Prvu je poziciju preotelo sustavu Fugaku u Centru za računalne znanosti RIKEN (Center for Computational Sciences, R-CCS) u Kobeu u Japanu. Uspjelo ga je nadmašiti za više nego dva puta jer je R-CCS ostao na prethdnih 442 petaflopsa u sekundi.

Na treće mjesto probio se sustav LUMI, smješten u EUROHPC/CSC u Finskoj, s blizu 152 petaflopsa u sekundi i 1.110.144 jezgri. To je najveći sustav te vrste u Europi.

Drugi je sustav Adastra (GENCI-CINES, Francuska), sa 46,1 petaflopsa, koji je na desetom mjestu ljestvice top 500 superračunala.