TEŠKE BOJE

[VIDEO] Kao u Matrixu: Što kad se susretnu filozofski monolog i umjetna inteligencija

31.05.2022 u 11:22

Bionic
Reading

Umjetnom inteligencijom asistiran video izgleda kao mješavina Matrixa i intenzivne psihodelične epizode

Jason Silva, futurist i voditelj National Geographicove serije 'Brain Games' nedavno je objavio video na YouTubeu koji snimku s festivala Burning Man procesira uz pomoć umjetne inteligencije. Rezultat je psihodelično iskustvo protkano zanimljivim autorovim idejama i konceptima, piše The Next Web.

Video pod imenom 'Dreaming while awake: a journey into ourselves' (Sanjanje dok smo budni: putovanje u nas same) surealno je iskustvo koje spaja estetiku Burning Mana s metodikom Ted Talka. Video je objavljen na Silvinom kanalu 'Shots of Awe' koji je uglavnom ispunjen inspiracijskim videima koji se bave ljudskim stanjem i idejom da ono što stvaramo oblikuje ono što jesmo.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Jason Silva

Silva u šesterominutnom videu provodi šest minuta raspravljajući o ljudskom iskustvu, naglasivši da smo mi istovremeno 'bogovi i crvi', stvorenja koja mogu oblikovati svijet oko nas kao bogovi, dok smo u isto vrijeme ograničeni smrtnošću.

Čak i ako nemate vremena ili živaca za kontepliranje vlastitog života i postupaka, ovaj video se i dalje isplati pogledati kao, ako ništa drugo, umjetnički uradak u kojem računalna inteligencija oblikuje živopisne forme i boje, pretvarajući filozofski monolog u intrigantno psihodelično iskustvo.