NOVI PROBLEMI

Pravo na zaborav treba biti globalno, kaže EU

30.11.2014 u 08:24

Bionic
Reading

Presuda, koja trenutno vrijedi samo za inačice Googleove tražilice u zemljama Europske unije, trebala bi biti primijenjena i izvan granica EU, tvrde europski regulatori

EU je u svibnju odlučila kako njeni stanovnici imaju pravo zatražiti uklanjanje svojih imena iz rezultata pretrage, ukoliko su podaci zastarjeli ili nisu relevantni. Google je dosad zaprimio 170 tisuća takvih zahtjeva, vezanih uz raznorazne web stranice, uključujući novinske članke.

No, obuhvatili su samo lokalne verzije - kao što su google.fr u Francuskoj ili google.de u Njemačkoj, odnosno google.hr kod nas. Google.com je ostao nedirnut.

EU želi to promijeniti. Tijelo koje predstavlja 28 nacionalnih regulatornih agencija članica EU objavilo je kako smatra da bi se presuda trebala odnositi na sve internetske domene.


Ujedno su kritizirali Google zbog toga što ima običaj obavještavati medije kad uklanja poveznice koje vode na njihove stranice, a zbog čega se ljudi koji žele biti zaboravljeni često ponovno nađu pod reflektorima javnosti.

Mišljenje spomenutog tijela nije pravno obvezujuće, pa se ne zna hoće li ga se Google pridržavati. Pitanje je i kako će to tehnički izvesti, pošto nemaju jednu sveobuhvatnu europsku domenu. Odluku o izdvajanju domene .com opravdavaju time što se europske korisnike preusmjerava na lokalne domene svaki put kad ukucaju google.com u preglednik.

No, i bez toga ima dovoljno problema na Starom kontinentu. Europski parlament trebao bi uskoro zatražiti izdvajanje Googleove tražilice u zaseban biznis, odnosno njeno odvajanje od drugih usluga. Već su četiri godine predmetom istrage Europske komisije.

Izvor:CNET