REZANJE CIJENA

Pozivi unutar EU koštat će nas koliko i domaći?

19.10.2017 u 15:27

Bionic
Reading

Na putu ka usvajanju nalazi se europska direktiva koja bi trebala ukloniti dodatne troškove za međunarodne pozive, osim u slučajevima kad su takvi troškovi jasno opravdani

Nakon što je došlo do ukidanja roaminga u srpnju ove godine brojni građani su se upitali što je s cijenama međunarodnih poziva odnosno poziva iz države prebivališta u drugu državu Europske unije.

Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta nedavno je izglasao Direktivu o europskom komunikacijskom kodu.  Kako je istaknula hrvatska zastupnica u tom odboru Biljana Borzan radi se o velikom koraku ka pojeftinjenju međunarodnih poziva i povećanju prava građana.

Potrošači moraju dobiti jasne informacije

U Direktivu je dodan amandman kojim se uklanjaju dodatni troškovi za međunarodne pozive, osim u slučajevima kad su takvi troškovi jasno opravdani. To bi trebalo izjednačiti cijenu međunarodnih poziva s domaćima.

Direktiva bi trebala biti službeno potvrđena na zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu, nakon čega ulazi u postupak trijaloga s Vijećem Europe i Europskom komisijom.

  • +4
Najbolji smartfoni u 2017. Izvor: Reuters / Autor: BRENDAN MCDERMID