ASTRONOMIJA

Potresi na Marsu otkrili novu tajnu Crvenog planeta - drugačiji je nego što smo mislili...

03.08.2019 u 20:17

Bionic
Reading

Rezultati kontinuiranog istraživanja unutrašnjosti Marsa iznenadili su brojne pobornike teorije sličnosti Zemlje i Crvenog planeta

Istraživanje našeg prvog kozmičkog susjeda svakim danom otkriva nove tajne. Zahvaljujući najnovijim očitanjima sletača InSight, znanstvenici iz NASA-e dobili su bolji uvid u unutrašnjost našeg prvog kozmičkog susjeda te su otkrili da njegova seizmološka aktivnost više podsjeća na Mjesečevu nego Zemljinu, prenosi Business Insider.

O čemu se radi?

Razlog leži u duljini tamošnjih potresa. Za razliku od Zemlje na kojoj potresi traju relativno kratko, Mars i Mjesec bilježe vibracije puno dulje - i dulje od sat vremena. Razlog zbog kojeg na Marsu i Mjesecu susrećemo dulje potrese nego na Zemlji leži u samoj prirodi planeta. Konkretno, Zemljina jezgra je tekuća stijena koja je na rubovima zapečena slojem ohlađene tvari. Ohlađena stijena se zbija i stišće te u određenim slučajevima može dovesti do pucanja slojeva kamenitog omotača i samim time proizvesti potres. Razlog zbog kojeg potresi na Zemlji traju duže leži u kompaktnosti njezinog sastava te činjenici da pod površinom ima vode.

Mjesec, za razliku od Zemlje zadnjih nekoliko stotina tisuća godina uglavnom trpi konstantno bombardiranje asteroidima, premda je i sam geološki aktivan. Zahvaljujući seizmografima koje su astronauti ostavili zabijenima u površinu, moguće je očitati vrijeme trajanja i razmak između pucanja unutrašnjosti i potresa na površini.

  • +2
Prizori koje je snimio Mars InSight Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA/JPL

Mjesec, konkretno, ima sat vremena duge potrese zato jer se u unutrašnjosti sastoji od slomljene stijene. Slična situacija, kako stvari stoje, vrijedi i za Mars, s time da Crveni planet usporedbe radi stoji negdje između Mjeseca i Zemlje zato jer tamošnji potresi traju oko dvadeset minuta.

Misija se nastavlja

Ovo, podsjećaju znanstvenici, nipošto ne znači da je InSigtovo otkriće jasan znak da je Mars neaktivan kao Mjesec, već samo nalaže da ima više seizmoloških podudarnosti s našim prirodnim satelitom nego s nama. Također je potrebno naglasiti da se potresi na Marsu po snazi ne mogu usporediti s potresima na Zemlji. Da bi očitali seizmološku aktivnost Crvenog planeta, NASA-ini znanstvenici morali su slušati jako, jako pažljivo. Toliko, štoviše, da su za trenutno očitanje trebali pojačati signal čak deset milijuna puta, što znači da ste stajali na površini Marsa tijekom marsotresa, ne biste ga mogli niti osjetiti.

'InSight će Mars osluškivati još godinu i pol. Do tada ćemo otkriti puno više detalja o ovoj zagonetci' komentirao je Mark Panning, seizmolog i član NASA-inog tima InSight.

PUT U SVEMIR

Pogled iz radionice: Ovako NASA sastavlja robotski rover za misiju Mars 2020.

Pogledaj galeriju