ZNA SE GDJE JE PAO

Posljednji trenuci satelita GOCE ipak snimljeni!

12.11.2013 u 12:15

Bionic
Reading

Brojni mediji jučer su objavili da se satelit Europske svemirske agencije GOCE raspao i izgorio u atmosferi te da je mjesto njegovog pada nepoznato

Međutim, stanovnik Falklandskih otoka Bill Chater jučer je na Twitteru objavio snimke na kojima je zabilježio rijedak prizor vatrenog kraja GOCE-a nad Južnim Atlantskim oceanom, a prema stručnjacima snimke su autentične.

Chater je za BBC ispričao da se vraćao s cjelodnevnog promatranja pingvina kada je na nebu vidio bljesak nalik na pad meteora.

'No uskoro je postalo jasno da je to satelit o kojem smo sat vremena ranije slušali na BBC Radio News', rekao je.

GOCE je prvi satelit Europske svemirske agencije koji je nekontrolirano pao na Zemlju u više od 25 godina. Često nazivan svemirskim Ferrarijem ili svemirskom ljepoticom zbog elegantnog talijanskog dizajna, proveo je četiri godine u niskoj orbiti obavljajući precizna mjerenja Zemljine gravitacije. No nedavno je njegov električni motor koji ga je održavao na potrebnoj distanci ostao bez goriva.

Umjetnička vizija

Uređaji za praćenje pokazali su da je najvjerojatnije pao istočno od Tierra Del Fuegoa, nedaleko od vrha Južne Amerike. Američki vojni podaci utvrdili su da je u to vrijeme bilo 24 h i 16 min po GMT-u što odgovara trenutku u kojem je Chater snimio plamen na nebu. Osim vremena podudaraju se i smjer kretanja satelita kao i lokacija na kojoj je snimljen. Chaterove snimke pregledali su ESA-ini stručnjaci i potvrdili da 'najvjerojatnije predstavljaju posljednje trenutke jednotonske letjelice.

GOCE je svoj pad započeo s visine od 224 km, a poniranje je ukupno trajalo tri tjedna. Njegov raspad započeo je u atmosferi na visini od oko 80 km. Stručnjaci procjenjuju da je do Zemlje, odnosno do površine oceana moglo stići između 200 i 250 kg. Preživjeli ostaci, ako postoje, sada se nalaze na dnu Atlantika.

Chater je najavio da će uskoro objaviti i video zapis koji nije postavio zbog tehničkih problema.