LJUDI PROTIV STROJEVA

Pogledajte robota koji igra biljar bolje od ljudi

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 12.06.2011 10:43
  • Objavljeno 12.06.2011 u 09:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Njemački su znanstvenici izgradili mehaničko stvorenje koje možda nije najbrži igrač biljara na svijetu, ali zato svoje zadatke odrađuje vrlo precizno i uspješnije od prosječnih ljudskih rivala

Robot što su ga konstruirali Thomas Nierhoff, Omiros Kourakos i Sandra Hirche s Tehničkog sveučilišta u Muenchenu ima dvije ruke i kreće se samostalno oko stola. Konstruktori su proveli više od 400 testova i utvrdili da je uspješno izveo čak 80 posto udaraca.

Njegova računala obrađuju informacije koje prima iz kamere postavljene iznad stola. Na temelju njih odlučuje koji bi potez, pod kojim kutom, odnosno kakav udarac bio najbolji te postavlja ruke u odgovarajući položaj. Računalo također računa optimalnu snagu udarca desnom rukom. Nakon svakog udarca robot sam odlučuje koju će lopticu sljedeću ubaciti u otvore na stolu na temelju izračuna težine zadatka - drugim riječima bira najlakši. Do sada mu je rekord pet uspješnih udaraca zaredom.

Nierhoffov robot nije prvi i jedini mehanički stvor koji zna igrati biljar. Prošle godine tvrtka Willow Garage iz Silicijske doline konstruirala je robota PR2 i objavila video snimke njegova umijeća. Budući da ih je sada već dvoje može se očekivati da uskoro padne neko natjecanje, a kroz koju godinu možda i prvenstvo.

Minhenski robot predstavljen je prošli mjesec na Međunarodnoj konferenciji o robotici i automatima.

 

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!