REVOLUCIJA VIZUALA

Pogledajte prve videosnimke stvorene mislima

26.09.2011 u 15:50

Bionic
Reading

Znanstvenici s američkog sveučilišta Berkeley objavili su prošli tjedan da su razvili sustav koji omogućuje da se vizualne aktivnosti u mozgu uhvate i rekonstruiraju kao digitalni videozapisi

Jednoga dana razvoj ove tehnike trebao bi omogućiti snimanje i reproduciranje vlastitih snova i vizija na računalu.

Autor istraživanja Jack Gallant kaže da je to veliki korak prema rekonstrukciji mentalnih slika. 'Otvorili smo prozor u filmove u našim umovima', rekao je Gallant.

Ova zapanjujuća tehnika funkcionira na temelju snimanja magnetskom rezonancijom (MRI). Gallantov tim iskušao ju je na trojici ispitanika koji su i sami bili članovi znanstvene ekipe jer je bilo neophodno da u uređajima provedu silne sate. Sudionicima su bili prikazani različiti holivudski traileri, a MRI je snimao protok krvi kroz njihov vizualni korteks. Očitanja su pohranjena u računalni program i podijeljena u trodimenzionalne pikselne jedinice nazvane vokseli (volumetrički pikseli). Ovaj proces učinkovito dekodira signale u mozgu što ih izazivaju slike u pokretu povezujući oblike i informacije o kretnjama iz filmova sa specifičnim aktivnostima mozga. Kako je eksperiment napredovao, računala su učila sve više i više o tome korespondiranju vizualnih aktivnosti na ekranu s aktivnostima mozga.

Nakon snimanja mnogih informacija, znanstvenici su upotrijebili druge videozapise kako bi na temelju njih rekonstruirali filmove koje su prikazali ispitanicima. Računala su analizirala 18 milijuna sekundi nasumično odabranih prizora s YouTubea i tako izgradili bazu podataka mogućih moždanih aktivnosti za svaki zapis. Od svih tih filmova program je odabrao stotinu onih koji su izazvali moždane aktivnosti najsličnije prizorima što su ih ispitanici gledali i kombinirao ih u konačan film. Mada su tako nastali filmovi pomalo mutni i niske rezolucije, prizori vrlo dobro odgovaraju zapisima koje su gledali sudionici (film dolje na dnu teksta).

Znanstvenici ističu da bi, uz dovoljno veliku bazu podataka filmskih materijala i dovoljnu računalnu moć, sustav mogao rekreirati bilo koju sliku stvorenu u našem mozgu. Na videozapisu dolje desno možete vidjeti kako je taj proces funkcionirao kod tri ispitanika. U lijevom gornjem kvadratiću vidi se film koji su dobrovoljci gledali dok su bili u MRI uređaju. Točno ispod možete vidjeti film koji je izdvojen na temelju njihovih moždanih aktivnosti. Eksperiment pokazuje da ova tehnika daje konzistentne rezultate neovisno o tome tko gleda i što gleda. Tri niza klipova od lijevog stupca nadesno pokazuju nasumične filmove koje je računalni program koristio kako bi rekonstruirao vizualne informacije.

Za sada kvaliteta reprodukcija nije naročita, međutim, stručnjaci ističu da je potencijal tehnike golem. Naime, jednoga dana uređaji bi mogli snimati naše snove, misli i ideje iz mašte i izravno ih pretvarati u filmove. Moguće je da ćemo jednog dana odlaziti na počinak s kamerama za snove priključenima na glavu.