NASA-INA KARTA PAKLA

Pogledajte požare koji su poharali RH i svijet u 12 godina

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 06.09.2012 17:58
  • Objavljeno 06.09.2012 u 17:58
požari NASA

požari NASA

Izvor: Screenshot / Autor: YouTube

NASA je objavila globalnu kartu požara koji su harali zemljom u posljednjih 12 godina

Videoglobus predstavlja lokacije svih vatrenih stihija koje su uzrokovali i ljudi i priroda po mjesecima u godini. Podaci su prikupljeni NASA-inim uređajem koji se zove Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer postavljenom na satelitu Terra. Kada se kombiniraju karte požara u posljednjih 12 godina dobije se videosnimka tragova njihovih uzoraka od ljetnih požara u Kanadi i Hrvatskoj do poljoprivrednih spaljivanja u Africi i Jugoistočnoj Aziji.

Boje na snimci ne predstavljaju intenzitet već kvantitetu – broj požara koji gore na određenom području u jednom danu. Bijela označava da se na području od 1.000 četvornih kilometara u jednom danu dogodilo stotinu požara, a crvena da je gorio samo jedan. Žuta označava deset požara, a narančasta pet.

Ako pažljivo pogledate video, primijetit ćete redovno paljenje nekih požara koje je točno poput sata. Osobito se to odnosi na poljoprivredne požare u Africi koji se sele sa sjevera na jug sa seobom suhe sezone. Poljoprivredni požari također se kasno zimi i u rano proljeće odvijaju u Jugoistočnoj Aziji te od kolovoza do listopada u središtu Južne Amerike.

U našim krajevima požari se javljaju u ljetnim mjesecima, a najviše ih je bilo u najsušim godinama - 2000, 2007. i 2012. godine.

Požari stvaraju velike količine zagađenja dimom, oslobađaju stakleničke plinove i osiromašuju eko- sustave. Međutim, oni također uklanjaju mrtvo bilje i pomažu obnovu nekih ekosustava osobito u područjima koja su evoluirala zajedno s vatrama, tako da im požari trebaju za povremenu revitalizaciju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi