VRH VRHOVA U 2010.

Pogledajte najbolje amaterske fotke svemira

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Europska južna promatračnica (ESO) predstavila je ovih dana pobjednike natjecanja za najbolju fotografiju svemira Hidden Treasures 2010 u kojoj je sudjelovalo stotinjak astronoma amatera

Prvu nagradu, putovanje u promatračnicu Very Large Telescope u Paranalu u Čileu, osvojio je Igor Chekalin iz Rusije.

Sudionici natjecanja imali su na raspolaganju podatke koje je prikupio ESO, međutim, za njihovu uspješnu transformaciju od sivih snimaka teleskopa do zadivljujućih jasnih fotografija u boji, bili su neophodni sati i dani korekcija distorzija i neželjenih tragova instrumenata.

ESO ima svoj tim profesionalaca koji obrađuju fotografije, no u natjecanju Hidden Treasures 2010 oni su svoj posao prepustili amaterima.

Odaziv astronoma entuzijasta bio je iznad svih očekivanja organizatora.

'Jako nas je iznenadila količina i kvaliteta prijavljenih fotografija. Ovo nije bio lak zadatak – tražilo se i napredno znanje o obradi podataka i umjetničko oko', rekao je Lars Lindberg Christensen, voditelj ESO-vog odjela za obrazovanje.

Pretražujući terabajte profesionalnih astronomskih podataka kandidati su u sivim slikama morali otkriti skrivenu ljepotu svemira.

Suci su fotografije procjenjivali na temelju kvalitete obrade informacija, originalnosti slike te cjelokupnog estetskog dojma.

Deset najboljih osvojilo je nagrade, a mi vam predstavljamo 20 prvih s liste od 100.

ESO

ESO

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Europska južna promatračnica je međudržavna astronomska istraživačka organizacija koju podržava 15 europskih zemalja. Utemeljena je 1962. godine, a upravlja nekim od najvećih teleskopa svijeta među kojima osam metarskim Vrlo velikim teleskopom (VLT) u Čileu i Teleskopom nove tehnologije (NTT).

Među poznatijim novijim uspjesima ESO-a posebno se ističu otkriće najudaljenije eksplozije gama zraka i dokaz postojanja crne rupe u središtu naše galaksije. Pomoću VLT-a znanstvenici su 2004. godine napravili prve snimke nekog egzoplaneta - 2M1207b.

 

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!