DIVNA SF ZABAVA

Pogledajte kako pravi leteći roboti igraju tenis

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 30.03.2011 19:21
  • Objavljeno 30.03.2011 u 15:05
kvadrikopteri

kvadrikopteri

Izvor: Screenshot / Autor: ETH IDSC

Stručnjaci švicarskog Saveznog tehnološkog instituta konstruirali su kvardrokoptere koji imaju tako precizan sustav kontrole da mogu igrati tenis

Kvadrokopteri na koje je montirana mrežica nalik na onu na teniskim reketima postavljaju se prema dobačenim lopticama pod odgovarajućim kutom i pomiču prema naprijed kako bi ih udarili i odbacili. Uređaji su također sposobni sami 'tehnicirati' lopticama.

Roboti se temelje na kvadrokopteru 'Hummingbird' koji je konstruirala tvrtka Ascending Technologies, međutim, sustav upravljanja je zamijenjen novim koji omogućuje bolju kontrolu pokretanja letjelica.

Jedan od ključnih dijelova sustava su kamere koje odozgo prate kvadrokoptere i loptice. Kada netko baci lopticu, kamera je snimi, a poseban program predviđa kojom će se putanjom kretati. Softver potom izdaje komande koje određuju kut i kretanje letjelice potrebne za odbijanje loptice u željenom smjeru.

Testiranje je obavljeno u areni veličine 10 sa 10 metara u kojoj su na tri strane postavljene mreže, a na četvrtoj prozirno staklo kako bi se prostor za kretanje robota i loptica učinio što sigurnijim. Meka pjena na podu čuva letjelice od oštećenja u eventualnim sudarima i padovima.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!