VATROMET LAVE

Pogledajte kako Etna opet bljuje vatru

24.07.2012 u 13:28

Bionic
Reading

Talijanski vulkan Etna proteklih je dana ponovno pojačao svoje aktivnosti izbacujući užarenu lavu niz padine i uvis, javljaju mediji

Posljednja veća aktivnost Etne zabilježena je u ožujku i travnju ove godine. Erupcije su tada izazvale zabrinutost zbog mogućnosti da bi pepeo mogao prekinuti promet u obližnjoj zračnoj luci Catania.

Prema Talijanskom institutu za vulkanologiju, lava je tada povremeno prskala i do 500 metara u zrak.

Etna je jedan od najaktivnijih vulkana svijeta i najveći je od tri vulkana u Italiji. U posljednjih nekoliko desetljeća njezine su erupcije postale vrlo učestale, a lava je nerijetko prijetila naseljima u okolici kratera. Nalazi se na istočnoj obali Sicilije nedaleko od Messine i Catanije. Spada u tzv. stratovulkane, a leži na granici između afričke i euroazijske tektonske ploče. Visoka je 3.329 metara. Naziv Etna dolazi od riječi attuna koja na jeziku Feničana znači pećnica. Od 2000. do 2012. zabilježeno je više snažnih erupcija. Najrazornije u bližoj povijesti dogodile su se 122. pr. n. e. i 1669. kada je uništeno najmanje 10 sela na južnim obroncima planine. 15. travnja iste godine lava je stigla sve do zidina Catanije i ispunila luku. Dio užarene lave probio se kroz slabije dijelove zidina, ali nije ušao u središte već se zaustavio kod benediktinskog samostana. Suvremena istraživanja pokazuju da je vulkan u poznatoj povijesti odnio samo 77 života, od čega dva 1987. kada su u iznenadnoj eksploziji stradali turisti.

Fotografije novih erupcija pogledajte u fotogaleriji desno.