Ima li mjesta iznenađenjima?

Počinje Googleova konferencija I/O, evo što donosi

  • Autor: D. J.
  • Zadnja izmjena 17.05.2017 10:09
  • Objavljeno 17.05.2017 u 10:09
Googleov čelnik Sundar Pichai, Google I/O 16

Googleov čelnik Sundar Pichai, Google I/O 16

Izvor: Reuters / Autor: Stephen Lam

Godišnja Googleova konferencija za developere počinje danas, a što će točno otkriti teško je za predvidjeti. Moguće je uhvatiti tek neke osnovne naznake stvari koje je Google počeo tempirati pod čelnikom Sundarom Pichaijem. Za ovu godinu se očekuje mnogo govora o svijetu umjetne inteligencije i strojnog učenja, kao i nešto više detalja o nadolazećem izdanju platforme Android

Dok je Apple umnogočemu u svijetu predvidljivog po svojim najavama, Google - iako se drži određenog tempa - stvari drži razbacanima i ponešto kaotičnima. Google I/O je svih ovih godina donio pokoje neobično iznenađenje iz bilo kojeg od tvrtkinih odjela pa valja očekivati sličnu stvar i danas.

Android O

Dok se najnovije izdanje mobilne platforme Android (Nougat) nalazi tek na šačici uređaja, Google je nastavio neumoljivim tempom razvoja sljedeće generacije pod imenom Android O. Ovaj mobilni operativni sustav odnedavno je poznat developerima, ali je jasno kako će Google detaljizirati neke stvari tek na ovogodišnjoj konferenciji I/O. Pored tehničkih detalja, bilo bi zgodno saznati i hoće li se otkriti puno ime slatkiša po kojem će Android O dobiti ime. 

Za krajnjeg korisnika Android O donosi sljedeće značajke: 

  • Bolje baratanje obavijestima: korisnici će moći napraviti odgodu na njima kako bi ih sustav kasnije opet informirao, a aplikacije će moći inteligentnije grupirati obavijesti općenito
  • Duže trajanje baterije: ovo obećanje slijedi iz godine u godinu, no ovaj put Android O implementira kudikamo striktnija ograničenja o onom što aplikacije mogu raditi u pozadini, na način sličan onom što Apple radi s platformom iOS
  • Bolji Bluetooth: Sony je uz Google ubacio dorade u kodu kako bi bežični prijenos audio materijala bio kvalitetniji i bolji
  • Jednostavnije postavke uređaja i sustava
  • Veća razina prilagodljivosti u smislu tema, ikonica i dr. 

Sve ovo zvuči kao poliranje sustava više nego neke drastične novosti, no s obzirom na to da će Google I/O donijeti neke detalje, postoji mogućnost iznenađenja kako je lani bio Daydream VR. 

Chrome OS

Android aplikacije već sada mogu raditi na Chrome OS-u, no to što mogu ne znači i da to rade dobro. Za sada je stvar još u povojima, a za očekivati je barem riječ-dvije o temi na Googleovoj ovogodišnjoj konferenciji za developere. 

I dok prema Googleu Android i Chrome OS ostaju zasebne platforme, svi putevi vode u stvaranje mnogo zajedničkog koda i integriranja. Lanjske glasine govore o tom da su se u Googleu igrali i s potpuno novim operativnim sustavom koji bi tehnički nemalo podsjećao na ono što Microsoft čini s Windowsima (na svim uređajima, neovisno o formatu). 

Android Wear

Prošlo je gotovo tri godine otkako je Google predstavio mobilnu platformu namijenjenu nosivim gadgetima, a dok je ona privukla niz proizvođača, mnogi su od nje i odustali te počeli razvijati vlastita rješenja (tu posebno valja istaknuti Samsung i njihovu platformu Tizen). 

Nedavno je Google otkrio kako Android Wear 2.0 napokon stiže na neke od podržanih uređaja, a tempo ostaje jako spor - u skladu s činjenicom da tržište nosivih gadgeta za sada nije posebno snažno. 

Umjetna inteligencija

Google Assistant, Home i strojno učenje definitivno su velika tema ovogodišnje konferencije I/O. Lanjskim predstavljanjem novog hardvera koje povezuje sve napore tvrtke u svijetu strojnog učenja i digitalnih pomoćnika za dom i posao, postalo je jasno kako je riječ o jednoj od tvrtkinih najvećih nada za budućnost. 

Google Home

Google Home

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Google

Kao takav, Google Assistant je već sada srž praktički svakog Googleovog proizvoda, a itekako se dobro nosi u testovima s konkurencijom (Siri, Alexa, Cortana). Analitičari očekuju kako će ovogodišnji I/O 'začiniti' opaki prikazi novih mogućnosti platforme, kako bi Google zadržao korak pred konkurencijom. Za takvo što jako je bitno privući krajnjeg potrošača pa se u tom smislu i očekuje najviše novosti. 

Snovi u virtualnoj stvarnosti

Predstavljanjem Daydream platforme, Google je najavio svoj veliki ulazak u svijet proširene i virtualne stvarnosti. S obzirom na plan i program ovogodišnje konferencije, VR i AR imat će značajne prezentacije za developere, no za sada u svijetu potrošača ne treba očekivati grandiozna otkrivanja.

S tim rečenim, ne treba očekivati najavu novog hardvera - a ako do toga i dođe, velika je vjerojatnost kako će on biti dostupan tek od jeseni nadalje. 

Google I/O

Google I/O

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Google

U svakom slučaju, valja imati na umu kako je Google I/O primarno konferencija namijenjena developerima. Očekuje se niz novih najava i nadogradnji za Googleove aplikacije i podržane servise, a više o svemu bit će jasno od sutrašnjeg dana, kada počinje Google I/O 2017. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!