STVARNOST ČISTIH NOĆNih SLIKa

Google želi da zaboravimo na uobičajene fotoaparate i da fotkamo u potpunom mraku

02.05.2017 u 10:59

Bionic
Reading

Posebno razvijenom tehnikom Googleovi inženjeri bi pametnim telefonima mogli osigurati snimanje izvrsnih fotografija čak i u mrklom mraku

Pametni telefoni današnjice, praktički neovisno o cjenovnoj kategoriji, vrhunske snimke mogu napraviti tek u izvrsnim uvjetima osvjetljenja. Bilo kakav zalazak u noćne uvjete u pravilu znači i loše fotografije - pune šuma, bez detalja i lažiranih boja. Stvari bi se uskoro mogle promijeniti, ako se pita Google. 

Kako bi mobilni uređaji oteli još veći komad kolača punokrvnim fotoaparatima, snimanje u lošim uvjetima osvjetljenja moglo bi biti ključna stavka. Googleov inženjer Florian Kainz napisao je poseban komad softvera za Android, koji omogućuje snimanje nevjerojatno čistih noćnih slika najobičnijim pametnim telefonom. 

To je bilo moguće izvesti zahvaljujući pametnom korištenju tzv. burst režima snimanja. Mobitel snimi gomilu fotografija (do 64 komada) u malom vremenskom razmaku te je na temelju svog snimljenog materijala analizom šuma isti moguće i ukloniti. Jedan od rezultata je vidljiv na naslovnoj fotografiji, snimljen u noćnim uvjetima pametnim telefonom Google Nexus 6P.

Možda rezultat nije savršen koliko bi se to moglo izvesti kakvim DSLR-om uz stativ i ručnu obradu, no itekako je bitan pomak prema naprijed u mobilnom svijetu. 

Nexus 6P ili Pixel korištenjem Kainzovog eksperimentalnog appa mogu snimiti fotografije koje su pravilno eksponirane, točnih boja, velike razine detalja i bez šuma. Da stvar bude bolja, pored analize šuma na fotografiji, softver koji je napisao ovaj Googleovac omogućuje i kompenzaciju za blago kretanje pa je moguće snimati i noćno nebo tj. zvijezde. 

Postoji i kvaka, barem za sada. Dok je Google prikazao kako je stvar moguće izvesti, trenutno je potrebno mnogo dodatne obrade na računalu, a slike u smislu razlučivosti i nisu usporedive s onim što je moguće dobiti DSLR aparatom. 

Florian Kainz ipak napominje kako je moguće svu obradu napraviti automatski na mobitelu, kada bi se napisao potpun app. Nekako ne treba sumnjati kako će ovaj uradak uskoro ugledati svjetlo dana u trgovini aplikacijama...

Google