JEFTINI DIGITALNI POMOĆNIK

Što je to Google napravio minijaturnom računalu Raspberry Pi?

05.05.2017 u 13:43

Bionic
Reading

U službenom Raspberry Pi časopisu The MagPi za svibanj nedavno je stiglo pravo iznenađenje - ekskluzivan Googleov paket koji sadrži sve potrebno za izradu kućnog digitalnog pomoćnika s minijaturnim računalom Raspberry Pi

Riječ je o AIY Projects (Artificial Intelligence Yourself) na kojem je nedavno počeo raditi Google u partnerstvu s Raspberry Pi Foundationom. Google već neko vrijeme planira omogućiti razvoj alata za umjetnu inteligenciju masama entuzijasta, a teško da postoji bolji način od ovoga. 

Novi hardverski dodatak za Raspberry Pi 3 zove se Voice HAT, a minijaturnom računalu dodaje stereo mikrofone, zvučnik i druge sitnice potrebne za izradu simpatične kutijice koja će služiti za posebnog virtualnog pomoćnika - Google Assistant. Nakon sastavljanja, korisnici će imati pristup Google Assistant SKD-u, kao i Google Cloud Speech API-ju. 

AIY Projects omogućuje prirodnu komunikaciju kroz računalo Raspberry Pi Autor: Raspberry Pi

Baš kako se i očekuje od ovakvog pomoćnika, on će znati odgovarati na sva uobičajena pitanja - no što je bitnije - moći će se iskoristiti za dodavanje 'prirodno izrečenih naredbi' za brojne uradi-sam projekte na računalu Raspberry Pi. Mnogi su entuzijasti ranije iskoristili Raspberry Pi za izradu robota, a u skorije vrijeme bi se moglo vidjeti slične uratke kontrolirane isključivo glasom. 

Voice HAT je (za sada) dostupan isključivo u tiskanom izdanju časopisa The Mag Pi, no koga zanima isključivo pisani sadržaj bez dodatka za Raspberry Pi, najsvježije izdanje 57 može se pročitati ovdje (format .pdf).

Neka zabava počne!