dvb-t2

Počeo je prelazak na novi TV signal: 'Oko 70 posto građana će trebati učiniti neku promjenu'

27.10.2020 u 07:29

Bionic
Reading

Nakon što je u ožujku zbog mjera u suzbijanju epidemije koronavirusa, odlukom HAKOM-a donesena odluka o odgodi prelaska na novi sustav odašiljanja televizijskih programa u nastavku donosimo novu dinamiku prelaska s postojećeg DVB-T na novi DVB-T2 sustav odašiljanja

Prelazak će započeti 27. listopada 2020. i trajat će do 12. studenog 2020. godine, a odvijat će se po digitalnim regijama.

'Idemo tehnološki u napredak. Ovo je slijed obaveza koje su preuzete u okviru članstva Hrvatske u Europskoj uniji', rekao je Mate Botica, član Uprave i direktor Odašiljača i veza gostujući u središnjem Dnevniku.

Istaknuo je da moramo uskladiti frekvencije sa međunarodnom raspodjelom, tako da dio radiofrekvencijskog pojasa koji je u staroj tehnologiji prebacimo u novu koja je učinkovitija i otvara nove mogućnosti za proizvodnju novih sadržaja i usluga.

'Oko 50 posto građana kao prvi uređaj za prijam televizijskih sadržaja ima sa televizor sa zemaljskim prijemom. Oni koji imaju drugu platformu za prijem sadržaja imaju drugi ili treći televizor i njega će trebati osposobiti. Tako da će oko 70 posto građana trebati učiniti neku promjenu', rekao je Botica.