NISMO NI NEŠTO DOBRI

Po dostupnosti podataka Hrvatska nije najgora

29.10.2013 u 11:44

Bionic
Reading

Vlasti još uvijek građanima i tvrtkama ne pružaju dovoljno informacija na dostupan način, zaključak je istraživanja koje je provela fondacija Open Knowledge. Gdje smo u tome mi?

Prema indeksu otvorenosti podataka za 2013. te fondacije, najbolje stoji Ujedinjeno Kraljevstvo. Slijede Sjedinjene Države, Danska, Norveška i Nizozemska.

Na začelju su Cipar, St Kitts & Nevis, Britansko Djevičansko otočje, Kenija i Burkina Faso, piše Guardian.

Hrvatska je zauzela 26. mjesto, bolje od Srbije (koja je na 29. mjestu), ali lošije od Slovenije (rangirana kao 19.) Dobili smo lošu ocjenu za podatke vezane uz državnu potrošnju i poštanske brojeve, a jedva prolaznu ocjenu su dobili podaci o zagađenju te registru tvrtki. Ipak, u leđa nam gledaju Japan, Njemačka, Rusija, Južna Koreja, Mađarska...

Zemlje su ocjenjivane po dostupnosti i pristupačnosti informacija u deset ključnih područja, a to su: potrošnja vlasti, rezultati izbora, podaci o polascima i dolascima javnog prijevoza, razina zagađenja, izvori financiranja vlasti, registri tvrtki, nacionalna statistika, zakonodavstvo, poštanski brojevi te zemljovidi države.

Indeks je rezultat istraživanja provedenog u 70 zemalja, pa stoga ne odražava vjerno globalno stanje - njime nisu obuhvaćene brojne zemlje u kojima je otvorenost vlasti na nižoj razini.

Iako su na vrhu popisa, ni kod Britanaca i Amerikanaca nije sve idealno. Recimo, britansko izborno povjerenstvo ne dozvoljava otvoreno korištenje izbornih podataka, dok u SAD-u ne postoji baza podataka svih registriranih tvrtki na saveznoj razini. Uz to, manje od pola ključnih setova podataka u 20 najbolje plasiranih moguće je ponovno koristiti kao javno dostupne podatke.