n-arc

Plutajući grad mogao bi nas spasiti od klimatske katastrofe, upoznajte Dogen City

13.06.2023 u 14:21

Bionic
Reading

Japanski startup odlučio je zaigrati na kartu energetske neovisnosti i samoodrživosti, a sada su javnosti predstavili svoj koncept takvog plutajućeg grada, neovisnog u svim segmentima

Dogen City naziv je plutajućeg grada koji za sada postoji isključivo kao koncept članova japanskog startupa N-Arc. Posebnost grada je u tome što je u potpunosti samoodrživ, a u trenutku najveće napučenosti može primiti do 40 tisuća osoba.

Ova plutajuća metropola ne samo da će se prilagoditi klimatskim promjenama kojima svjedočimo, već će također svojim stanovnicima pružati vrhunske zdravstvene usluge i prevenciju od brojnih bolesti. Dogen City se prostire na 390 hektara, može ugostiti 40 tisuća ljudi odjednom, no prema planu njegovih tvoraca, samo 10.000 stanovnika bili bi stalni rezidenti, dok bi 30.000 mjesta bilo namijenjeno posjetiteljima ili turistima.

Kružna struktura grada navodno bi trebala izdržati prirodne katastrofe, a sadržavat će javne stambene objekte, medicinske istraživačke centre, pogone za proizvodnju hrane, pa čak i mjesta za lansiranje i prihvat svemirskih letjelica.

‘Kako bi se održalo pomorsko poslovanje i riješili eventualni problemi, politike, poslovne i tehnološke strategije moraju se udružiti da bi se stvorila nova pomorska ekonomija', navode iz N-Arka na službenoj web stranici.

Dizajn Dogen Cityja sastojat će se od tri sloja, ili onoga što je tvrtka nazvala ‘industrije’, a svaki ima svoju svrhu. Prvo, tu je useljivo, samoodrživo pomorsko selo, u kojem će osigurati infrastrukturu te promovirati mentalnu i fizičku brigu o stanovnicima.

Oblik prstena štiti grad od opasnosti od cunamija, a podmorski podatkovni centar prirodno se hladi vodom iz oceana, čime se smanjuje potrošnja energije.

Naposljetku, zadnji sloj rezerviran je za mjesto za lansiranje i slijetanje raketa.

Život u Dogen Cityju podosta će se razlikovati od života u gradovima na koji smo navikli. Svi stanovnici mogu sudjelovati u svakodnevnim telekonzultacijama, koje pak koriste senzore, prikupljene uzorke krvi i analizu genoma za procjenu njihovog zdravlja. Osim toga, grad će imati pristup naprednoj robotskoj kirurgiji i istraživanju lijekova.

Što se tiče hrane, funkcionalni sastojci i usjevi uzgajat će se na licu mjesta pomoću inovativne tehnologije uzgoja koja se oslanja na morsku vodu kao izvor hranjivih tvari za biljke. Projektom će se proizvoditi gotovo 7000 tona hrane godišnje i generirati 22.265.000 kW električne energije. ‘Koncept je takav da su lijek, hrana i smještaj isti izvor’, dodaju iz N-Arka.

Sudeći prema najavi, Dogen City trebao bi zaživjeti već 2025. godine.

Više detalja na službenim stranicama projekta.

Dogen City Izvor: Profimedia / Autor: N-Ark / Ferrari / Profimedia