SMIONA PROGNOZA

Plaćat će nas za letove zrakoplovom? Pa to je sjajno!

23.07.2017 u 10:32

Bionic
Reading

Zrakoplovne tvrtke već godinama traže i pronalaze nove izvore prihoda kako bi smanjile ovisnost o prodaji avio karata. Islandski poduzetnik smatra kako ih putnici možda uopće neće ni morati plaćati

"Mogu zamisliti dan kad ćemo vas platiti za letenje zrakoplovom", rekao je Business Insideru osnivač i glavni direktor niskobudžetnog avioprijevoznika WOW Air Skúli Mogensen.

Zrakoplovne tvrtke već godinama traže i pronalaze nove izvore prihoda kako bi smanjile ovisnost o prodaji avio karata.

Tako su uvedene naknade za izbor sjedala u kabini zrakoplova, raniji ukrcaj i posluživanje hrane tijekom leta, između ostalog.  Ujedno su razvile partnerstva s hotelima, restoranima, agencijama za najam vozila i drugim povezanim tvrtkama.

'Naš je cilj da danas sporedni prihodi s vremenom nadmaše prihode od prodaje karata putnicima. Kojoj god zrakoplovnoj tvrtci to uspije, promijenit će kompletnu industriju', smatra Mogensen.

Teoretski, što je zrakoplovna tvrtka manje ovisna o prihodu od putnika to će iznos koji im naplaćuje biti niži. U krajnjem slučaju, to što će putnik biti na letu postat će važnije za njihovo poslovanje nego koliko mu let mogu naplatiti. 

Mogensen, nekad tehnološki poduzetnik i ulagač, najavljuje kako će WOW stvarati dublje, više personalizirane odnose sa svojim klijentima temeljem prikupljenih podataka o ponašanju i potrebama, ali i koristiti te podatke u razne svrhe kako bi ostvarili prihode. Slično, dakle, kako to danas rade Facebook ili Google. 

Štoviše, uvjeren je kako zrakoplovne tvrtke ne ostvaruju ni približno svoj puni potencijal kad je poslovna inteligencija u pitanju. 

Ujedno u WOW-u razmatraju više načina kako će nagraditi putnike financijski: recimo, mogli bi vas honorirati ukoliko im vaše objave na društvenim mrežama donesu nove korisnike.