TESTIRAJU NOVI IZRAČUN

Uber će vam naplatiti više ako ste imućniji

24.05.2017 u 13:46

Bionic
Reading

Uber na području nekoliko gradova isprobava novu metodu određivanja cijena vožnje koja pomoću algoritama strojnog učenja predviđa iznos koji je korisnik voljan platiti za danu vožnju

Novi izračun, nadaju se u Uberu, donijet će povećanje prihoda toj tvrtci koja generira gubitke zbog popusta koje nudi korisnicima i bonusa koje nudi vozačima kako bi privukla što više korisnika i othrvala se nasrtajima konkurentskih servisa poput Lyfta.

U takvom načinu obračuna cijene u obzir se uzimaju i odabrana ruta i doba dana, uz već prisutne čimbenike kao što su prijeđena kilometraža, trajanje putovanja i potražnja za prijevozom. 

Kako piše Business Insider, to bi trebalo omogućiti zaračunavanje više tarife temeljem lokacija ukrcavanja i iskrcavanja putnika. Recimo, stanovnici bolje stojećeg dijela grada na putu za skuplji restoran platili bi više nego što sad plaćaju za prijevoz Uberom.

Takav je pristup nastavak razvoja pristupa određivanja cijena unaprijed, kojim je Uber svojim korisnicima od prošle godine omogućio da unaprijed doznaju koliko će ih vožnja točno koštati.  Kako bi to bilo moguće, u Uberu su morali smisliti način računanja troškova, što su i testirali u nekoliko gradova u Sjedinjenim Državama krajem prošle godine. 

Novi izračun trenutno je na testiranju u 14 gradova u SAD-u. Sustav će početi vozačima davati iznose na koje su korisnici pristali, a Uber će unijeti i odgovarajuće promjene ugovor s vozačima o usluzi.

Vozači promjenama vjerojatno neće biti sretni jer im, kako se čini, veće cijene neće donijeti i veću zaradu.  Razliku će u džep strpati Uber i tako pokušati primiriti ulagače.