DAN OTVORENIH INTEGRACIJA

Parić: Ne može biti 1000 informatičkih otoka

07.03.2012 u 12:45

Bionic
Reading

Pomoćnik ministra uprave za e-Hrvatsku pozvao je privatni sektor na suradnju, pa i pružanje pomoći državi u zaokretu ICT-a u pravome smjeru

Darko Parić bio je jedan od govornika na Danu otvorenih integracija, konferenciji koja je u zagrebačkom hotelu Antunović okupila širok krug IT stručnjaka, menadžera poduzeća i predstavnika javne uprave.

Konferencija je posvećena aktualnom procesu informatizacije javnog i privatnog sektora. Organizator je, po sedmi put, tvrtka KING ICT, ove godine u partnerstvu s poslovnim magazinom Banka.

Otvorio ju je predsjednik uprave Plamenko Barišić, koji je naglasio da je Hrvatska zemlja velikih mogućnosti, ali to ne vrijedi ništa izostane li stvaranje novih, održivih vrijednosti.

Upozorio je na opasnu ovisnost o uvozu svega - od kapitala preko tehnologija do medija - koja je, između ostalog, zemlju dovela do ruba. 'Nismo zaslužili da drhtimo zbog kreditnog rejtinga', rekao je Barišić, 'moramo okrenuti ploču'.

Potencijale vezane uz ICT, uvjeren je, moguće je najbrže osloboditi. Da bi to bilo moguće, potrebno je ekspresno ukloniti institucionalne i zakonske prepreke, uvesti standarde za informatičke projekte te bolje komunicirati s državnom upravom.

Glavni urednik Banke Željko Ivanković upozorio je da krizu nećemo moći prevladati bez prilagodbe tehnološkim promjenama, ali ni ako ostanemo u obrascima koji su bili dominantni 80-ih godina prošlog stoljeća. O tome će, kaže, ovisiti uspješnost zemlje.

Darko Parić je dijagnosticirao stanje u društvu u kojem je ukupan budžet svih državnih IT projekata milijardu kuna godišnje, u kojem postoji 200 registara i 2000 izvedenih baza podataka, no poprilično nepovezano i bez centralnog nadzora.

Govoreći o bitnom preokretu te situacije, Parić je definirao ciljeve i projekte, s naglaskom na racionalizaciju i objedinjavanje podataka u centralizirani sustav koji će u konačnici poštedjeti građane obilazaka šaltera, a poreznim obveznicima uštedjeti novac koji sada odlazi na niz različitih, nepovezanih i neučinkovitih sustava.

'Moramo prestati biti zemlja tisuću otoka u informatičkom smislu', poručio je. Pozvao je privatni sektor na suradnju, pa i pružanje pomoći državi u zaokretu ICT-a u pravome smjeru.

Direktor Microsofta Hrvatska Ivan Vidaković naglasio je potrebu podizanja razine znanja i okretanja prema najboljim praksama. Upitan za komentar najava prema kojima će se država više okrenuti slobodnom softveru, Vidaković je odgovorio da je spreman na tržišnu borbu te da je Microsoftov adut cjelovita cijena vlasništva (total cost of ownership), za koju je uvjeren da može konkurirati bilo kome.

Posjetitelji konferencije su mogli obići i Demo sobu, u kojoj su interaktivno predstavljena odabrana rješenja KING ICT-a. U njoj su, primjerice, ponuđena rješenja kako onemogućiti curenje osjetljivih podataka iz tvrtke te sustav za analizu prometa u IT mreži.