PHOTOKINA 2016

Panasonic predstavio brdo foto noviteta

21.09.2016 u 09:58

Bionic
Reading

U Kölnu se ovih dana održava Photokina 2016, najveći sajam fotografske opreme i vezanih tehnologija. Panasonic je događanje iskoristio za prezentiranje niza novih proizvoda, koji uključuju prvi fotoaparat kategorije DSLM, kompaktni LUMIX LX15, LUMIX bridge DMC FZ2000 te LUMIX DMC-G80

Panasonic priopćava kako je predstavio LUMIX GH5 – prvi DSLM (Digital Single Lens Mirrorless) - fotoaparat s izmjenjivim objektivom koji će imati mogućnost snimanja iznimno preciznih i glatkih 4K 60p/50p videozapisa te 4:2:2 10-bitnih 4K zapisa iznimne kvalitete. GH5 je fotoaparat namijenjen profesionalnim fotografima, videografima i proizvođačima hibridnih foto-video sadržaja, a kojima će ponuditi fantastične opcije i mogućnosti. Jedna od tih opcija je 6K PHOTO koja korisnicima omogućuje izvlačenje 18-megapikselne fotografije iz UHD videozapisa.

Panasonic je najavio i novu seriju objektiva LEICA DG VARIO.ELMARIT F2.8-4.0 koja se odlikuje iznimnim optičkim performansama i kompaktnim dimenzijama.



Kad su u pitanju kompaktni aparati za kreativce, novi LUMIX LX15 namijenjen je upravo njima. Panasonic tvrdi da ovaj aparat postavlja nove standarde kad je riječ o fotografiranju slabo osvijetljenih scena i efektu dubinskog fokusa bokeh. K tome je opremljen i podrškom za video 4K. LX15 je opremljen velikim 1-inčnim senzorom od 20,1MP i vrlo brzim F1.4 objektivom s trostrukim zumom - a sve u kućištu džepne veličine. Svakako vrijedi izdvojiti i optičku stabilizaciju slike koja će poslužiti za snimanje fotografija i stabilizirani video.

'LUMIX LX 15 je fotoaparat sljedeće generacije u Panasonicovoj svjetski poznatoj high-end seriji kompaktnih fotoaparata LX. Opremljen 4K video podrškom, ovaj je fotoaparat idealan izbor za fotografske entuzijaste koji žele izraziti svoju kreativnost bilo kada i u bilo kojem trenutku', navodi Panasonic.


LUMIX FZ2000 Panasonicov je novi bridge fotoaparat koji odlikuju optički zum (20x), jednoinčni senzor MOS od 20,1 megapikela i, kako je proizvođač naziva - neograničene mogućnosti snimanja 4K video materijala u formatu MOV/MP4.

Panasonic ovaj uređaj opisuje kao idealan za poluprofesionalne videografe i foto entuzijaste koji žele iskusiti profesionalne mogućnosti fotografiranja i snimanja videomaterijala kompaktnim uređajem.


Ponudu noviteta zaokružuje DSLM aprat LUMIX DMC-G80. Panasonic navodi kako ovaj prvorazredni uređaj odlikuje gomila naprednih tehnologija i praktičnih funkcija, kojima se definiraju novi standardi u segmentu.

G80 tako posjeduje unaprijeđeni sustav stabilizacije slike u pet osi, Dual I.S. 2. On kombinira optičku stabilizaciju slike s Body Image Stabilizer sustavom i drugim tehnologijama kako bi isporučila vrhunske rezultate neovisno o razini vibracija. Da bi se dodatno smanjio utjecaj neželjenih vibracija, LUMIX DMC-G80 opremljen je i elektromagnetskim pogonom koji se nalazi u zatvaraču. Vibracija koju uzrokuje dijafragma okidača dramatično je reducirana. Vibracija koju proizvodi okidanje smanjena je za oko 90 posto u odnosu na prethodni model, LUMIX G7/70.

U srcu G80 nalazi se 16-megapikselni Digital Live MOS senzor, uparen s Venus Engine procesorom nove generacije. Naravno, pored snimanja vrhunskih fotografija, ovaj uređaj može snimati i video u razlučivosti 4K.