KORISNE APLIKACIJE

Pametni telefon vam može biti još pametniji, a evo i kako

27.01.2014 u 14:21

Bionic
Reading

Zar ne bi bilo super kad bi pametni telefoni bili dovoljno pametni da znaju što radite? Uz prave aplikacije, imat ćete osjećaj kao da jesu

Koliko god nam bili korisni, pametni telefoni nam ponekad mogu i zagorčati život - recimo, kad pošaljemo SMS na krivi broj usred noći ili kad zazvone dok smo na važnom sastanku.

Može li se to izbjeći? Vjerojatno ne sve, ali ponešto može, uz pomoć odgovarajućih aplikacija. Evo nekih od njih pomoću kojih vaš smartphone može postati još pametniji.


Aplikacije za miran san

Kad želite ubiti oko, zadnje što vam treba je zvonjava mobitela, zar ne? Isprobajte aplikaciju koja blokira pozive tijekom razdoblja koje ste unaprijed odredili.

Appleovi uređaji imaju Do Not Disturb, značajku ugrađenu u iOS 7. Jednostavno namjestite vremenski raspon tijekom kojeg ne želite biti uznemiravani i vaš se uređaj neće oglasiti (osim alarma, koji uvijek hoće).

Možete odrediti i čiji će pozivi biti propušteni bez obzira na sve, kao i propuštanje kroz barijeru poziva koji su učestali u kratkom razdoblju (ista osoba zove dva puta unutar tri minute).

Vlasnici Androida imaju nekoliko opcija na raspolaganju. Samsungovi uređaji dolaze s opcijom Blocking Mode, do koje možete doći putem postavki. Omogućava određivanje tijekom kojeg razdoblja nećete primati pozive ili obavijesti te također propušta pozive onih za koje želite biti dostupni.

Motorolina aplikacija Assist, koja dolazi s mobitelima Moto X i G, nudi istu mogućnost. Za druge uređaje pogonjene Androidom, isprobajte aplikaciju Agent (besplatna na Playu).

Koristite li Windows Phone, instalirajte Quet Hours (besplatna na Windows Phone Store), koja nudi slične mogućnosti, s time da ih možete podesiti i po danima tjedna, što dobro dođe onima koji vole dulje spavati vikendima.

Aplikacije za neometane sastanke

Ne želite da vas zvonjava mobitela prekida tijekom važnih sastanaka? Postavite postavke tako da se uređaj automatski stiša kad god imate zakazan sastanak.

Trebate li ga stišati samo povremeno, koristite aplikaciju koja omogućuje stišavanje na određeno vrijeme, koje ste unaprijed odredili.

Za uređaje na iOS-u zgodna je aplikacija SilentAlarm (košta 4,99 dolara, odnosno nešto manje od 30 kuna, na iStoreu). Kad stišate zvono, aplikacija vas može podsjetiti u određeno vrijeme da je telefon stišan, umjesto automatskog izlaska iz stišanog moda.

Također će vas podsjetiti i kad napustite lokaciju na kojoj obično stišavate mobitel (kino, kazalište, teretana...) ili stignete negdje gdje je korisno znati zvoni li vam telefon (ured).

Trebate li samo aplikaciju koja će utišati zvono dok ste na sastanku, probajte AutoSilent (2,99 dolara, odnosno nešto manje od 18 kuna na iTunesu), u kojoj možete ručno namjestiti za koje ćete sastanke stišati pametni telefon ili to učiniti za sve.

Silence Premium Do Not Disturb (2,50 dolara, odnosno oko 15 kuna, na Playu) samostalna je aplikacija za korisnike Androida. Omogućava vam stišavanje telefona temeljen unosa u kalendar, pojedinačnih ili svih odjednom, kao stišavanje na određeno razdoblje. Uz to, mobitel može poslati automatsku poruku onima koji vas zovu da se trenutno ne možete javiti jer ste na sastanku.

Aplikacije za sigurniju vožnju

Ne želite li da vas mobitel ometa tijekom vožnje, najlakše ćete to postići ako blokirate pozive i SMS-ove u potpunosti.

Kako je malo tko doista spreman to učiniti, možete instalirati aplikaciju koja automatski šalje SMS svima koji zovu i obavještava ih da trenutno vozite.

Ako baš nikako ne možete bez čitanja SMS-ova tijekom vožnje, odaberite aplikaciju koja će vam ih pročitati, tako da ne morate skidati oči s ceste.

Aplikacije koje bi slale automatske odgovore za iOS ne postoje jer ih Apple ne dozvoljava. Stoga vam preostaje gašenje/stišavanje mobitela s aplikacijama kao što je već spomenuta SilentAlarm ili namjestite Siri tako da vam ih čita kako pristižu. Pritisnite i držite dugme Home za aktivaciju mikrofona. Kad čujete 'bip', recite 'read text message'.

Za Android postoji nekoliko dobrih samostalnih aplikacija. Najjednostavnija je besplatna VeloCT, koja se automatski uključuje kad pametni telefon osjeti da se vozite. Možete odrediti pri kojoj će se brzini aplikacija aktivirati, kako se to ne bi dogodilo dok hodate ili se vozite tramvajem.

Tražite li nešto sofisticiranije, potražite aplikaciju Agent. Također je besplatna, a nudi nešto više mogućnosti. Na pozive i SMS-ove automatski odgovara porukom, ali ujedno i čita poruke kako pristižu. Mana je što se mod Drive uključuje samo kad je mobitel povezan putem Bluetootha s vašim automobilom.

Mobiteli pogonjeni Windows Phone 8 imaju ugrađen mod za vožnju. Kao i Agent za Androide, uređaj treba biti povezan s automobilom ili setom za Bluetooth kako bi se uključio automatski. No možete birati hoćete li ignorirati pozive i SMS-ove i slati automatska upozorenja, piše Techlicious