NOSIVO RAČUNALSTVO

Pametne čarape čuvaju vas od ozljeda

14.06.2013 u 19:13

Bionic
Reading

Može li vam par čarapa pomoći da postanete bolji u trčanju? U jednom startupu u američkom gradu Redmondu uvjereni su da može. I imaju proizvod kojim to namjeravaju dokazati

Heapsylon, tvrtka koja se bavi nosivom tehnologijom, razvila je Sensoria Fitness, čarape koje su - pametne. Imaju ugrađene posebne tekstilne senzore koji mogu komunicirati putem Bluetootha s uređajem koji nosite na zglobu i koji podatke koje prikupi šalje na vaš smartphone.

Aplikacija Sensoria temeljem tih podataka prikazuje vaše aktivnosti i koliko doista naporno vježbate, piše Mashable.

Pametne čarape mogu pratiti vaše korake, udaljenost koju ste prevalili, brzinu koju ste postigli i kalorije koje ste potrošili. Mogu poslužiti i kao 'virtualni trener', koji će otkriti trčite li pravilno i pomoći vam pri izbjegavanju ozljeda. A možete ih i oprati.

Heapsylon puca na rastuće tržište nosivog računalstva, gdje se i velikani poput Nikea već pokušavaju etablirati. Zasad su jedini koji rade na čarapama, a ne uređaju koji se nosi na zapešću.

Nadaju se kako će prikupiti 87 tisuća dolara (oko pola milijuna kuna) putem platforme za crowdfunding Indiegogo za nastavak razvoja i pokretanje proizvodnje.

Kampanja kreće 20. lipnja, a prvih 200 donatora dobit će par čarapa, uređaj koji se pričvršćuje na zglob i aplikaciju za povlaštenu cijenu od 99 dolara (oko 590 kuna). Taj bi paket inače trebao koštati 149 dolara (oko 880 kuna).

Pogledajte video: