ZA FANOVE ZNANOSTI

Ovo su najbolje web stranice o fizici

17.11.2010 u 09:17

Bionic
Reading

Popularni vodič po znanstvenopopularnim stranicama na internetu, portal Physics.org, proglasio je web pobjednike za 2010. godinu

U svakoj od kategorija ljubitelji znanosti nominirali su svoje favorite, a suci su izabrali među pet najpopularnijih.

Zaljubljenici u fiziku pozvani su da komentiraju izbor žirija. Onima koji tek razvijaju svoju ljubav prema njoj preporučujemo da linkove dodaju na svoj popis, dok one koji se užasavaju već i same riječi fizika stranice možda uspiju uvjeriti da ta grana znanosti i nije tako strašna.

Evo popisa najboljih (uz obrazloženja) prema stranici Physics.org:

Najbolji blog: Starts with a bang

Po izboru čitatelja: Ista stranica

Blog teorijskog fizičara Ethana Siegela pokriva cijeli niz tema od neobične tvari do uzroka izumiranja dinosaura. Stranica je odlično ilustrirana, a obiluje i humorom.


Najbolja stranica s pitanjima i odgovorima: The Last Word
Po izboru čitatelja: Physics Forums

Vječno popularna posljednja stranica časopisa New Scientist sada je dobila svoju web stranicu koja je pravo mjesto za postavljanje pitanja o svakodnevnoj znanosti kao što je primjerice: Zašto muhe ne padnu u nesvijest kad se sudare s prozorskim staklom?

 

Predsjednikova nagrada: Zooniverse

Po izboru čitatelja: Ista stranica

Zooniverse kao dio pokreta znanstvenika - građana omogućuje amaterima da se uključe projekte klasifikacije podataka. Jedan od poznatijih je klasifikacija udaljenih galaksija (Galaxy Zoo).


Najbolji online časopis: PopSci
Prema izboru čitatelja: Cosmos

Bilo da je riječ o informacijama o najnovijem gadgetu ili o člancima starim 130 godina (časopis izlazi od 1870-ih), teško je nadići PopSci. 

 

Najbolji podcast: Science weekley

Po izboru čitatelja: Ista stranica

Guardianov Science Weekly predstavlja lako probavljiv pregled najnovijih znanstvenih vijesti uz lijepu ravnotežu zabave i ozbiljne znanosti.


Najbolja stranica za djecu: NASA Kids' Club

Po izboru čitatelja: CERNland 

Stranica NASA Kids' Club puna je uzbudljivih igara za buduće astronaute prilagođenih odgovarajućim uzrastima. 

 

Najbolja stranica pregleda: S-cool

Po izboru čitatelja:Cyberphysics

Jednostavna, ali djelotvorna stranica S-cool vodi vas kroz brojne recenzije i nudi brojne prilike za testiranje osobnog znanja. Odlična je kako za studente, tako i za profesore.