PRVE FOTOGRAFIJE

Ovo je najveći avion na svijetu i lansirat će rakete u svemir

26.02.2015 u 21:49

Bionic
Reading

Kad je 2011. suosnivač Microsofta Paul Allen najavio kako želi izgraditi nasljednika Space Shuttle programa, skeptika je bilo dosta - posebno zbog ideje o lansiranju raketa s najvećeg zrakoplova na svijetu. Čini se kako je ideja bliže realizaciji no ikad, a u ogromnom hangaru polako se sastavlja 'Roc', namijenjen svemirskom programu Stratolaunch Systemsa

'Dugo sam sanjao o poduzimanju sljedećeg velikog koraka u privatnom svemirskom programu', kazao je Allen 2011. godine, čime se pridružio listi milijardera koji su investirali u razne svemirske programe. I dok su neki sumnjali u izvedivost, zrakoplov s rasponom krila od 117 metara, koji bi trebao služiti za lansiranje raketa u svemir već je u konstrukciji. Ukupna očekivana masa zrakoplova (s raketom i pripadajućim teretom) bi trebala biti 540 tona.

Roc u izgradnji je otkrila TV postaja KGET 17, a koliko je zrakoplov velik moguće je vidjeti na ilustraciji:


Zrakoplov bi trebalo pogoniti šest Pratt & Whitney PW4056 motora skinutih s dva Boeinga 747-400, a cijeli zrakoplov izgleda kao uvećana verzija WhiteKnightTwo, kojeg je razvio Virgin Galactic. Letjelicom bi trebala upravljati tročlana posada, smještena u desnom trupu. U sredini bi se, prema planovima, trebala smjestiti trostupanjska Thunderbolt raketa.

Prvi letni testovi se očekuju unutar godinu dana, a operacije bi trebale početi 2018. godine - pod uvjetom da sve prođe po planu: