SVEMIRSKI TURIZAM

Paul Allen ulaže u privatni svemirski program

14.12.2011 u 13:47

Bionic
Reading

Suosnivač Microsofta Paul Allen planira u ovom desetljeću izgraditi svemirsku letjelicu koja bi zamijenila Space Shuttle i omogućila let putnika koji za put u orbitu žele platiti

Allen, već dugo zaljubljenik u svemirske programe, nada se da će lansirati rakete bez ljudske posade s velikih zrakoplova-nosača kako bi u orbitu slao vladine i komercijalne satelite te nakon toga prešao na svemirske letove s ljudskom posadom.

'Dugo sam sanjao o poduzimanju sljedećeg velikog koraka u privatnom svemirskom programu', kazao je Allen.

Do inicijative dolazi svega nekoliko mjeseci nakon što je SAD'umirovio program Space Shuttle nakon 30 godina otvarajući tako vrata privatnom poduzetništvu.

Allenova raketa bit će lansirana s najvećeg svjetskog zrakoplova koji će pokretati šest snažnih motora. Raspon krila zrakoplova bit će 117 metara što je 70 posto više od raspona krila Boeinga 747. Samu raketu izradit će privatna svemirska kompanija SpaceX koju je osnovao utemeljitelj PayPala Elon Musk.

Prvi probni let trebao bi se održati 2015. a prvi komercijalni let godinu poslije.

Allen je kazao da bi u projekt uložio oko 200 milijuna dolara.

Allen se time pridružuje poduljoj listi svjetskih milijardera koji su uložili u razvoj privatnih svemirskih programa. Uz njega i Muska i utemeljitelj Amazon.coma Jeff Bezos namjerava slati putnike u svemir kao i prvi čovjek Virgin Galactica Richard Branson koji već ima rezervacije za let oko 500 putnika.