A IMA JOŠ REKORDA...

Ovo je najmanji (i najružniji) automobil na svijetu, a vrijedi preko milijun!

  • Autor: J.D.
  • Zadnja izmjena 22.03.2016 08:15
  • Objavljeno 22.03.2016 u 08:15
Peel P50 iz 1964.

Peel P50 iz 1964.

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Philip Kromer

Možda čitatelji nikad nisu čuli za Peel P50 - mikroautomobil iz šezdesetih godina s otoka Man. No on već preko 50 godina drži Guinnessov rekord kao najmanji automobil dosad proizveden, a prema nekima - i najružniji. Bilo kako bilo, na nedavno održanoj aukciji u Sotheby'su primjerak iz 1964. dosegao je vrtoglavih 176 tisuća dolara - gotovo 1,2 milijuna kuna!

Šezdesetih godina vozilo je reklamirano kao idealno za 'prijevoz jednog odraslog putnika i vrećice za kupovinu namirnica'. I uistinu, teško da išta drugo može stati u auto s međuosovinskim razmakom od 1270 mm te ukupnom dužinom od 134 cm. Peel P50 u širinu mjeri tek 99 cm, a visok je 100 cm. Sve ovo uz masu praznog vozila od 56 kg - u pravilu manje od vozača. Šlag na kraju priče jest da je ovo čudo na tri kotača potpuno legalno voziti u Britaniji te da se proizvode i njegove moderne varijante - pa i na električni pogon.

Peel Engineering kao izvorna kompanija nije preživjela sedamdesete godine. Ipak, 2010. registrirana je nova Peel Engineering Company uz investiciju te se stvar nastavila proizvoditi i sastavljati ručno. Tko voli, nek' izvoli.


Peel P50 je i ranije na aukcijama znao ugrabiti pozamašne iznose. Tako je prije tri godine jedan model zaključio aukciju na 120 tisuća dolara, no novi rekord od 176 tisuća svakako je za pamćenje.

Peel P50 je koristio motor DKW od 49 kubičnih centimetara, koji je do stotke razvijao maksimalnu brzinu od 60 kilometara na sat. Ovaj mikroautomobil bio je opremljen ručnim mjenjačem s tri stupnja prijenosa, no bez rikverca. Zgodan dodatak je i to da se u skučenim prostorima vozilo trebalo fizički dignuti i zarotirati, čemu je pomagao i 'zgodan' rukohvat na stražnjoj strani.

Stari modeli vrijede iz jednostavnog razloga - prilična su rijetkost. Svojevremeno je prodano tek 47 modela P50, a vjeruje se kako je koliko-toliko očuvano tek njih 27.

Kako pak izgleda 'udobna vožnja' u jednom takvom vozilu, demonstrirao je svojevremeno i 'Top Gear':

And that's a wrap! Ending today's sale on a high note, this 1964 Peel P50 draws big bids, selling for an incredible...

Posted by RM Sotheby's on Saturday, 12 March 2016

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!