VRH INDUSTRIJE

Ovo je deset najboljih proizvođača autonomnih automobila

12.04.2017 u 08:11

Bionic
Reading

Američka tvrtka za istraživanje tržišta Navigant research dala je svoje mišljenje o tome koje su tvrtke najbliže tome da u dogledno vrijeme proizvedu vozilo kojem vozač neće biti potreban

Kao i većina svega u poslovnom svijetu u cjelini ili tehnologiji posebno, veličina, skala, duboki džepovi i savezi će biti odlučujući faktor u utrci za izgradnju autonomnih automobila, navodi se u izvješću tvrtke Navigant research koje daje Fordu, GM-u, Renault-Nissanu i Daimleru najbolje šanse za uspjeh. Navigant Research razmatra strategiju i realizaciju 18 vodećih tvrtki u razvoju automatiziranih sustava vožnje.

Ovi su igrači ocijenjeni po deset kriterija: vizija, tržišna strategija, partneri, strategija proizvodnje, tehnologija, prodaja, marketing i distribucija; sposobnost proizvoda, kvaliteta proizvoda i pouzdanost, paleta proizvoda i izdržljivost. Korištenjem Navigant Research vlasničke metodologije, tvrtke su profilirane, ocijenjene i rangirane s ciljem pružanja objektivne procjene njihove relativne snage i slabosti u globalnom tržištu za automatizirane sustave vožnje.

Ovo je top 10:

  1. Ford
  2. GM
  3. Renault-Nissan 
  4. Daimler
  5. Volkswagen grupa
  6. BMW
  7. Waymo
  8. Volvo / Autoliv / Zenuity
  9. Delphi
  10. Hyundai

Prve četiri tvrtke su izdvojene za snagu svojih ulaganja, saveza i akvizicija. Ford je najavio ulaganja od 700 milijuna dolara na svom Flat Rock postrojenu za rad na tehnologiji autonomne vožnje te zapošljavanju stotine inženjera kako bi udvostručiti svoje napore u povezivosti, ključnoj komponenti autonomne vožnje.

General Motors testira autonomne Chevrolet Boltove u Kaliforniji i Arizoni i počet će testiranje na cestama Michigana ove godine. Ostatak od 10 najboljih našli su se vrlo blizu lidera, ali bez takvih jakih saveza ili akvizicija. Zanimljivo, ali izvan top 10 po ovom su istraživanju Honda, nuTonomy, kineska tvrtka Baidu i Uber. Ispali su zbog nedostatka koherentne strategije i zaostajanja u testiranju na cesti, navode iz Naviganta.