TOP 5

Ovih se pet robota pošteno osramotilo u svom poslu

27.06.2017 u 13:43

Bionic
Reading

Tehnologija je super, ali ne funkcionira uvijek onako kako su njeni tvorci zamislili i željeli. Računala se smrzavaju i ruše, automatsko popravljanje teksta na mobitelima šalje nedolične poruke, a roboti i nehotice upropaste ponešto

Evo pet primjera u kojima su roboti carski zeznuli stvar.

1) Robot koji je objavio stoljeće staru vijest

Medijske kuće danas koriste umjetnu inteligenciju za stvaranje video zapisa, izvještavanje korištenjem crowdsourcinga, pripremu kvartalnih izvješća o prihodima i analize sportskih događanja, pa čak i za intervjue.

Ipak, provjera i potvrđivanje činjenica nije nešto što robotima uvijek dobro polazi za rukom (čipom?)  Tako je, recimo, Los Angeles Times 21. lipnja navečer objavio vijest o potresu magnitude 6,8 stupnjeva u kalifornijskom gradu Santa Barbari.

Sama vijest bila je točna: grad nama ponajprije poznat po nekad popularnoj televizijskoj sapunici doista je iskustio snažno podrhtavanje zemlje. Problem je što se to bilo dogodilo 1925. godine, ne ove. 

QuakeBot kojeg u Timesu koriste članak je napisao nakon što je primio slučajno odaslanu obavijest iz Američkog geološkog zavoda. Poslao ju je zaposlenik koji osvježavao povijesne podatke vezane uz zemljotres prije gotovo 100 godina.

2) Nespretni policijski robot 

Kad su vlasti u gradu St. Louisu poslali djelatnike policije specijalizirane za demontiranje eksplozivnim sredstvima u istragu sumnjivog paketa u blizini Gradske vijećnice vjerojatno nisu očekivali kako će akcija postati viralnom internetskom senzacijom. 

Robot poslan u izvidnicu uspješno je ustanovio kako potencijalno opasan predmet nije ništa više od torbe pune odjeće. No, problemi su počeli kad se pokušao vratiti nazad po neravnom terenu.

Kao i toliko drugih robota prije, pao je ravno na lice. Na oduševljenje novinarske ekipe koja je sve pratila iz helikoptera.  'Čini se kako se robot spotaknuo na brdo', tvitnuli su iz lokalnog ogranka televizijske mreže Fox uz fotografiju robota kako nemoćno leži na travnjaku.  

3) Robot za trgovinu koji je kupio drogu

Krajem prosinca 2014. skupina umjetnika osmislila je samostalnog robota za trgovinu čija je zadaća bila pročešljati Darknet, tržište na mračnoj strani weba. Sve što je kupio trebao je poslati u galeriju u Švicarskoj u kojoj je izložen.

Nije sve što je odabrao s tjednim budžetom od sto bitkoina bilo ilegalno. Ali jest nabavio deset tableta ekstazija i time privukao pozornost policije. Među kupljenom robom našli su se i krivotvoreni novčanici te cipele. 

Policija je konfiscirala robota. Nakon nekog vremena su ga pustili i odlučili kako neće podići tužbu protiv njegovih tvoraca. 

4) Robot koji je naučio kako biti s******

Prošle je godine Microsoft upogonio robota za brbljanje temeljenog na umjetnoj inteligenciji. Tay, kako su ju nazvali, mogla je učiti iz interakcija s ljudima online, kao i istraživati razgovore online u realnom vremenu koristeći Twitter, Facebook, GroupMe, Snapchat i druge servise. 

Što je naučila? Pa, u Microsoftu su ju deaktivirali nakon samo 24 sata. Toliko je trebalo kako bi naučila prostačke šale i uvrede, kao i nemalu količinu rasizma.

50 Most Outrageous Racist Tweets From Microsoft's Twitter Bot "TAY" Izvor: Društvene mreže / Autor: Ricky Spanish

5) Roomba koja je sve prljala

Roombe su roboti koji usisavaju i čiste podove dok spavate, odmarate na kauču ili niste kod kuće. Na žalost, ne može im se potpuno vjerovati.

U to se uvjerio Jesse Newton, koji je prošle godine na Facebooku objavio što se dogodilo kad je revnoj Roombi prepustio rješavanje problema koje se stvorio pas.

Naime, piše Mental Floss, Newtonovo štene se usred noći uneredilo u njegovoj dnevnoj sobi, netom prije no što je Roomba krenula u jednu od prethodno namještenih akcija čišćenja. Robot je pregazio pseći izmet i nastavio ga raznositi po kući, uništavajući pritom tepihe, špricajući ga po namještaju... 

Kako je to izgledalo? U početku vjerojatno otprilike ovako:

Roomba Spreads Dog Poop Izvor: Društvene mreže / Autor: Michael Baturin