RAČUNALNA SIGURNOST

Ove online prevare kriminalci najviše vole, saznajte kako ih izbjeći

01.10.2019 u 14:23

Bionic
Reading

Broj incidenata vezanih uz prevare građana, neželjene elektroničke poruke i uznemiravanje u stalnom je porastu. U Nacionalnom CERT-u pokreću kampanju kako bi ih spriječili

Povodom obilježavanja Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti u Nacionalnom CERT-u će provesti niz aktivnosti kako bi podigli razinu svijesti hrvatskih građana o kibernetičkoj sigurnosti, s naglaskom na mrežnu i informacijsku sigurnost te promociju sigurnijeg korištenja interneta za sve korisnike.

Ove godine će se posebno usmjeriti na 'kibernetičku higijenu' - održavanje visoke razine sigurnosti korisnika interneta te korištenje suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija - zbog toga što je broj ne-tehničkih incidenata vezanih uz prijevare građana, neželjene elektroničke poruke i uznemiravanje u stalnom porastu.

EUROPSKI MJESEC KIBERNETIČKE SIGURNOSTI

Što sve pripremaju u Nacionalnom CERT-u?

•    Interaktivna radionica 'Na digitalnom tragu' upoznat će vas s prijetnjama vezanim uz iskorištavanje povjerljivih podataka koji se često objavljuju na javnim internetskim stranicama i društvenim mrežama. Pokazat će kako pojedine informacije mogu biti iskorištene protiv njih te primjerima ukazati na dobre sigurnosne prakse. 
•   'Dnevnik hrvatskog naivca' nastavak je kampanje 'Veliki hrvatski naivci. Kroz edukativne priče pokazat će rizična ponašanja na internetu rizično te kako ih izbjeći. Bit će objavljene putem društvenih mreža, internetskih stranica Nacionalnog CERT-a te službene stranice 'Veliki hrvatski naivci'.
•   Video snimke predavanja o kibernetičkoj sigurnosti bit će objavljene na stranicama društvenih mreža te službene internetske stranice Nacionalnog CERT-a. 
•  'Kibernetička riječ dana' nastavak je prošlogodišnje kampanje pojašnjavanja popularnih pojmova iz kibernetičke sigurnosti. Očekujte objave Nacionalnog CERT-a putem njihovih kanala na društvenim mrežama svakog radnog dana. 

Tako je u prvih devet mjeseci 2019. godine broj hoax incidenata (poruke elektroničke pošte neistinitog sadržaja poslane s ciljem zastrašivanja korisnika i stjecanje novčane dobiti od strane napadača) prešao brojku od 80, što je 12 posto od ukupnog broja svih incidenata u 2018. godini.

U prvih devet mjeseci 2019. godine Nacionalni CERT je obradio 804 incidenta, odnosno 17,5 posto više u odnosu na cijelu 2018. godinu, kada su zabilježena 684 incidenta.

To je moguće pripisati povećanoj razini svijesti korisnika o informatičkoj sigurnosti te saznanju da u Hrvatskoj postoji tijelo koje se bavi kibernetičkim incidentima čemu je doprinijela kampanja 'Veliki hrvatski naivci', kažu u Nacionalnom CERT-u.

Vodeći tipovi incidenata u Hrvatskoj u prvih devet mjeseci 2019. godine su:

  • phishing URL,
  • phishing
  • web defacement (kompromitirano web sjedište s izmijenjenim izgledom ili sadržajem web stranice).

U odnosu na isto razdoblje prethodne godine, najznačajnija promjena zabilježena je u padu broja web defacement incidenata, što pokazuje kako se napadači više orijentiraju na incidente od kojih imaju financijske ili druge koristi.