PO GARTNERU

Ove godine očekuje se 'djelomično ozdravljenje PC tržišta'

14.07.2014 u 09:11

Bionic
Reading

Tradicionalna računala (stolna i prijenosnici), uz ultraprijenosnike, tablete i mobilne telefone u 2014. će narasti za 4,2 posto. Nakon što je tržište osobnih računala palo za 9,5 posto u 2013. godini, za tekuću se očekuje pad od samo 2,9 posto, a Gartner navodi kako je riječ o 'djelomičnom ozdravljenju'. Istovremeno će Android, kao najdominantniji operativni sustav današnjice prijeći milijardu isporučenih uređaja

Prema projekcijama analitičke kuće Gartner tržište tablet računala će usporiti tijekom tekuće godine i u konačnici dosegnuti kakvih 256 milijuna isporučenih jedinica. Gartnerov Ranjit Atwal smatra i kako će poslovne nadogradnje s Windows XP OS-a, kao i opći poslovni ciklus dovesti do toga da se trend pada PC tržišta uspori, posebno u zapadnom dijelu Europe. 'Ovu godinu očekujemo kako će na zrelim tržištima doći do zamjene 60 milijuna računala', dodao je u Gartnerovom izvješću.

Prodaja mobilnih telefona bi u 2014. trebala dosegnuti 1,9 milijarde jedinica, što je rast od 3,1 posto u odnosu na 2013. godinu. Kad je riječ o pametnim telefonima, do 2018. godine u Gartneru smatraju kako će oni činiti 88 posto svih prodanih mobilnih telefona.


Na mobilnom tržištu vjeruju kako će veliko zanimanje izazvati nadolazeći Appleov iPhone s većom dijagonalom ekrana, a smatraju i kako će iz niskog postojećeg temelja Windows Phone platforma doživjeti rast na desetak posto tržišnog udjela do 2018. godine.

Više informacija o svemu je moguće pronaći u službenom izvješću Gartnera.