Zanimljivo otkriće

Ovaj sićušan egzoplanet napravljen je od metala i od nas je udaljen tisućama svjetlosnih godina

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 03.12.2021 09:48
  • Objavljeno 03.12.2021 u 09:48
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Patricia Klein

Nedavno otkriven egzoplanet prvi je ovako malen svijet prepoznat standardnim znanstvenim metodama

Znanstvenici postaju sve bolji u otkrivanju osobina udaljenih egzoplaneta, što dovodi do niza vrlo iznenađujućih otkrića. Prema izvješču Reutersa, skupina DLR otkrila je relativno blizak planet GJ 367b koji se, usput, nalazi na svega 31 svjetlosnu godinu od Zemlje. Zanimljiva stvar oko GJ 367b je što je znatno manji i gušći od našeg planeta.

Znanstvenici tvrde da ima prosječnu gustoću željeza te da je 88 posto planeta napravljen od metala. Drugim riječima, radi se o svijetu koji je po strukturi puno bliži našem Merkuru.

Nepotrebno je naglasiti da GJ 367b ne predstavlja kandidata za sljedeću ljudsku koloniju. Negostoljubiv planet nalazi se jako blizu crvenom patuljku (manjoj zvijezdi) - za jedan krug mu treba samo 7.7 sati dok je radijacija na njemu toliko intenzivna da vrućina može doseći 1500 celzijevih stupnjeva - temperaturu na kojoj se otapaju metali i stijene.

GJ 367b je, bez dvojbe, najmanji egzoplanet kojeg smo do sad uspjeli otkriti i detaljno opisati. Riječ je o presedanu koji će voditi daljnje istraživanje svemira i potragu za naseljivim egzoplanetima, razumijevanju nastanka planeta, pa čak i procjeni kriterija za potencijalnu naseljivost.

Sva ta otkrića će, u drugu ruku, pomoći astronomima da otkriju koliko su sustavi koji imaju gostoljubive planete zapravo rijetki.

NEBESKI SPEKTAKL

[FOTO] Pogledajte prekrasne snimke dubokog svemira koje je snimio teleskop Hubble

Pogledaj galeriju
8