SKYNET

Ruski robot-terminator može pucati, dizati utege i putovati u svemir

07.05.2017 u 08:10

Bionic
Reading

Zahvaljujući najnovijem ruskom izumu, svijet je bliži scenariju sličnom onome kakav je redatelj James Cameron opisao u 'Terminatoru'

Kremlinovo službeno ime za taj ubojiti stroj je F.E.D.O.R. što znači Final Experimental Demonstration Object Research (Konačno eksperimentalno demonstracijsko istraživanje objekta). Dmitry Rogozin, ruski zamjenik glavnog ministra, objavio je video u kojem se robota može vidjeti u akciji. Na snimci je moguće vidjeti opakog robota kako vozi auto, diže utege i konačno - puca iz dva pištolja. Kako ne bi uplašili gledatelje, tvorci F.E.D.O.R.-a naglasili su: 'Ne stvaramo Terminatora, već umjetnu inteligenciju koja će biti od velike praktične važnosti u mnogim poljima.' Tako je - poljima poput pucanja u žive ljude i vožnje tenkova. 

Ruski robot-terminator uči pucati koristeći obje ruke Izvor: Društvene mreže / Autor: Roberto Leones Masini

Rusi su uvjereni kako je borbena robotika nužni dio razvoja najboljeg AI-ja, što otprilike znači da podučavanjem robota pucanju iz dvaju pištolja doprinosimo njegovoj ekspertizi u kuhanju sarme i avijaciji. Rusi, doduše, imaju planove za FEDOR-a, poslavši ga na Međunarodnu svemirsku postaju. Upravo zato stroj je naučio nekoliko praktičnih vještina poput korištenja ključeva, mijenjanja žarulja, korištenja bušilice, sklekova i manipulacije malim predmetima.

Ho, ho, ho...već ga vidim kako mi pomaže raditi varivo. Kasnije ću ga poslati po djecu u vrtić... Izvor: Društvene mreže / Autor: Latest Military News

FEDOR je financiran putem Fonda za napredna istraživanja, a za programiranje je zaslužan Android Technics. FEDOR bi na Međunarodnu postaju trebao stići do 2021. Do tog trena Rusi planiraju rafinirati njegov sustav za donošenje odluka i profinjenijih motoričkih funkcija.

Pitanje je ovdje, doduše, što FEDOR misli o svemu tome?