ŠTO VI MISLITE?

Otvara li internet vrata raja ili pakla?

06.07.2014 u 07:26

Bionic
Reading

Za jedne je to mjesto inovacija, za druge opasni instrument moćnika. Internet i dalje izaziva oprečne reakcije, što se vidjelo i tijekom Global Media Foruma

O tome se raspravljalo tijekom nedavno održanog kongresa u Bonnu kojeg organizira Deutsche Welle, u sklopu teme Facing global challenges: The role of
the media
. Prvi Global Media Forumje održan 2008. godine. Od tada je izrastao u događanje koje okuplja više od 2500 sudionika iz 132 zemlje te 500 novinara.

Za autoricu i novinarku Aumu Obamu, inače polusestru američkog predsjednika Baracka Obame, internet je dar božji koji trebamo koristiti te proširiti na dio čovječanstva kojem je još nedostupan, kako bi mogli komunicirati na ravnopravnoj razini.

Američka novinarka Amy Goodman požalila se da mediji, s obzirom na brojne konflikte i krize, ne uzimaju ulogu koju bi zapravo trebali uzeti. Umjesto za postizanje mira, koristi ih se kao sredstvo u ratu. Upozorila je i kako je, otkad je Obama postao predsjednikom SAD-a, u SAD-u progonjeno više zviždača nego u cijeloj američkoj povijesti do tada.


Britanska novinarka Sarah Harrison, koja je blisko surađivala s osnivačem WikiLeaksa Julianom Assangeom i bivšim suradnikom američke agencije NSA Edwardom Snowdenom, također je kritizirala vlade. 'SAD i njihovi zapadni saveznici imaju 'divovsku mrežu tajnih službi, diplomacije i vojske, koja pokušava sve znati, svime vladati i o svemu odlučivati. Ona prodire u sva područja, a da za to ne bude pozvana na odgovornost', rekla je.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier upozorio je novinare da stvarnost ne pojednostavljuju previše kako bi dobili više korisnika na internetu. 'Živimo u svijetu koji postaje sve kompleksniji, imamo sukobe koje je sve teže razumjeti. Trend, osobito u online-medijima, ide prema potpunoj suprotnosti: jako se skraćuje, jako se polarizira, sa sve većom potrebom da se taj kompleksni svijet jednostavno podijeli na crno i bijelo, a to jednostavno ne funkcionira', istaknuo je.

Novinar i bloger Jeff Jarvis upozorava na opasnost prevelikog ograničavanja interneta i njegovih mogućnosti. 'Najgore što možemo učiniti je pokušaj da se ograniči mogućnosti koje nam nudi internet samo zato što se bojimo nepoznatoga. Ali, to nepoznato je mjesto na kojem se događa inovacija. A to bismo u svakom slučaju trebali dalje jačati', smatra on.

Oštro je diskutirao s predsjednikom uprave njemačkog medijskog koncerna Axel Springer, Mathiasom Döpfnerom, o ulozi medija koja se dinamično mijenja. Jarvis euforično pozdravlja Googleovo gigantsko skupljanje podataka. 'Veseli me što Google zna gdje stanujem, što radim. Tako mi mogu dati informacije koje su za mene relevantne. Moje novine to ne mogu', rekao je.

Döpfner se boji hobotnice skupljanja podataka. Pitanje kome pripadaju ti podaci bit će jedno od glavnih političkih pitanja budućnosti, uvjeren je.