CRNA RUPA U BAZENU

Otkriven dosad najveći rezervoar vode u svemiru

26.07.2011 u 10:28

Bionic
Reading

Dvije skupine astronoma otkrile su dosad najveći i najudaljeniji rezervoar vode u svemiru. Nalazi se na 12 milijardi svjetlosnih godina od Zemlje, a sadrži oko 140 trilijuna puta više vode nego što je ima u svim morima i oceanima našeg planeta

Taj golemi oblak vodene pare proteže se stotinama svjetlosnih godina i skriva se u kvazaru nazvanom APM 08279+5255. Kvazari su blještave galaktičke jezgre u čijem su središtu smještene supermasivne crne rupe. Crna rupa u APM 08279+5255 ima 20 milijardi puta veću masu od Sunca, guta goleme količine prašine i plinova iz svoje okolice te zrači energiju jačine tisuću trilijuna sunaca.

Znanstvenici ističu da oko crne rupe još ima dovoljno materijala da se njezina masa ušesterostruči.

'Okoliš ovog kvazara je jedinstven po tome što stvara ogromne količine vode', rekao je na konferenciji za novinare Matt Bradford iz NASA-inog laboratorija Jet Propulsion.

'To je još jedan dokaz da je voda jako prisutna u svemiru, i to još od najranijih vremena', dodao je Bradford. Budući da je svjetlosti trebalo 12 milijardi godina da stigne do nas, fotografije predstavljaju stanje u svemiru koji je tada bio star tek 1,6 milijardi godina.

Istraživanje su vodili stručnjaci s California Institute of Technology, a snimke su nastale u promatračnicama Caltech Submillimeter Observatory na Havajima i Combined Array for Research in Millimeter-Wave Astronomy (CARMA) u Kaliforniji. Njihovi instrumenti rade u području između infracrvenih zraka i mikrovalova. Ta tehnologija omogućuje otkrivanje tragova plinova i vodene pare u ranom svemiru.

Članovi kalifornijskog tima kažu da su vjerovali da će pronaći vodu u udaljenim dijelovima svemira, međutim, ističu da je otkriće daleko nadmašilo čak i njihova najsmjelija očekivanja.