sportreact

Otkrili smo što nastane kad se kickboksači posvete visokoj tehnologiji: 'Želimo pomoći 'malim' sportašima da naprave velike rezultate'

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 18.10.2020 21:16
  • Objavljeno 18.10.2020 u 21:16
Anto Širić, Ivan Josipović i Andrej Kedveš

Anto Širić, Ivan Josipović i Andrej Kedveš

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Sportreact

Sportreact, IoT uređaj koji omogućuje motorički i kognitivni razvoj sportaša i rekreativaca, osvojio je drugu nagradu na nedavnom natjecanju Idea Knockout u organizaciji Buga i Hrvatskog Telekoma, na kojem je sudjelovalo 17 startupa iz Hrvatske, Crne Gore te Bosne i Hercegovine

Čime su to oduševili članove deseteročlanog stručnog žirija, pitamo autore projekta. Njihovi su odgovori brzi i izravni, 'ravno u glavu', kako i dolikuje kickboksačima koji su pokrenuli ovaj startup.

Osnovni je cilj Sportreacta, kažu, unaprijediti brzinu reakcije na vizualni podražaj te ubrzati donošenje svrsishodne odluke, što će imati direktan transfer u ključnim natjecateljskim situacijama utakmice, borbe ili utrke.

'Dakle naše rješenje može pomoći u razvoju motoričkih sposobnosti poput brzine, preciznosti ili ravnoteže', objašnjava Anto Širić, začetnik ideje i projekta te zadužen za razvoj tehnoloških rješenja. On zna što govori jer je riječ o vrhunskom sportašu, hrvatskom kickbox reprezentativcu i zaljubljeniku u sportsku tehnologiju koji upravo završava specijalistički diplomski studij strojarstva na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu.

Ekipa iz Sportreacta: Anto Širić, Ivan Josipović i Andrej Kedveš

Ekipa iz Sportreacta: Anto Širić, Ivan Josipović i Andrej Kedveš

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Sportreact

Za vrijeme aktivnosti koncentracija, fokus i pozornost sportaša su na visokoj razini, što osigurava napredak kognitivnih sposobnosti.

'Ključna vrijednost kojom se vodimo je pomoći 'malim' sportašima da ostvare velike rezultate, a tu premisu posebno razumijemo jer smo i sami sportaši, underdogovi, s velikim ambicijama, u sportu, ali i biznisu', objašnjava Širić.

Sportreact, IoT uređaj koji pospješuje motorički i kognitivni razvoj sportaša i rekreativaca

Izvor: Društvene mreže / Autor: Anto Širić

A kad spominje underdogove kojima je okružen u ovom projektu, Širić misli na partnere s kojima stvara Sportreact. Ivan Josipović svestrani je marketingaš sa svježe dobivenom diplomom Ekonomskog fakulteta. Ovaj zaljubljenik u razvoj kreativnih strategija poslovanja i rekreativni sportaš u timu je zadužen za strateško planiranje, marketing i dizajn proizvoda.

Od Sportreacta ne bi bilo ništa da na njemu ne radi i Andrej Kedveš, još jedan vrhunski kickboksač i član hrvatske reprezentacije koji se profesionalno usmjerio u područje fizioterapije i kineziologije. U timu je zadužen za kompletnu sportsku pozadinu uređaja, od izrade treninga i njihove validacije do testiranja uređaja s ostalim sportskim klubovima i sportašima.

Uređaj bežično povezuje mobilnu aplikaciju sa šest modula koji emitiraju vizualne signale na koje korisnik reagira i tako ih deaktivira

Uređaj bežično povezuje mobilnu aplikaciju sa šest modula koji emitiraju vizualne signale na koje korisnik reagira i tako ih deaktivira

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Sportreact

Uređaj funkcionira bežično; povezuje mobilnu aplikaciju sa šest modula koji emitiraju vizualne signale na koje korisnik reagira i tako ih deaktivira. Nakon deaktivacije modula ili isteka zadanog vremena signal se nasumično generirano prebacuje na drugi modul, na koji korisnik treba reagirati.

'Za vrijeme i nakon završetka rada aplikacija ispisuje statistiku za svaki od uređaja te daje točan podatak koliko je bilo signala na određenom modulu, koje je bilo najbrže, najsporije i srednje vrijeme reakcije, kolika je nečija uspješnost...', objašnjava Širić. 'Samim time, uređaj se može koristiti i kao dijagnostika u kontroli napretka sposobnosti.'

Uređaj je sklapan dvije godine: 'Vrijeme je za izađemo iz bakinog tavana'

Uređaj je sklapan dvije godine: 'Vrijeme je za izađemo iz bakinog tavana'

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Sportreact

Agilna ekipa iz Sportreacta trenutno u rukama ima osnovni prototip. Sklapali su ga posljednje dvije godine i koristili ga za testiranje i razvoj uz pomoć kolega sportaša.

'Programirani su osnovni modovi rada, hardver iz kućne radinosti funkcionira na terenu, a dizajn sučelja aplikacije poprimio je svoj oblik', kaže Širić. Dobili su i reakcije potencijalnih korisnika pa sad kreću s razvojem ozbiljnije verzije uređaja.

  • +1

Sportreact

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Sportreact

Zadnjih nekoliko mjeseci posvećeni su razvoju poslovne strane projekta koji je dobio nagradu za najbolji pitch u sklopu Algebra Lab inkubatora, drugo mjesto na Bug Idea Knockoutu te ulaznicu za Startup Factory Bootcamp.

'Znamo da je stiglo vrijeme da se maknemo iz bakinog tavana i podignemo priču na višu razinu pa smo trenutno u fazi potrage za investitorom s kojim bismo, uz financijska sredstva i mentorstvo, razvili nultu seriju operabilnog uređaja i isporučili ga sportskim klubovima s kojima smo u kontaktu te potencijalno pokrenuli crowdfunding kampanju', kažu dečki iz Sportreacta.

Ponude za suradnju i potencijalne prilike stižu i oni su spremni za borbu u kojoj će nadmašiti konkurenciju. Sve, dakako, u skladu s ferplejom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!