mozgalica

Otkrijte dešifranta u sebi i pokušajte odgonetnuti ovaj kôd: Znanje matematike nije vam nužno

30.04.2020 u 14:23

Bionic
Reading

Matematičari vole razbijati kôd i rješavati zagonetke, no što je s nama običnim smrtnicima? Možete li riješiti ovaj kôd i predvidjeti što će pisati u sljedećem retku?

Većina matematični nadarenim inženjera voli rješavati zagonetke i pokazati svoje vrhunske matematičke vještine onima s manjkom talenta za odgonetavanje zadataka koji uključuju nizove brojeva.

Rješavanje zagonetki izoštrava mozak, a u tome vam može pomoći i sljedeći test. Maths Doctor troši svoje dragocjeno vrijeme izrađujući kratke zagonetke na YouTubeu, gdje je nedavno objavio i prilično zanimljiv izazov za probijanje kôda.

'Vrhunski tajni kôd' niz je brojeva koji su uzastopno organizirani u stupcima. Cilj je razbiti kôd i predvidjeti što će pisati u sljedećem retku. Pogledajte kratak videozapis u nastavku i provjerite znate li odgovor.

Pokušajte razbiti ovaj kôd... Izvor: Društvene mreže / Autor: Maths Doctor

Neki od vas možda već znaju odgovor, ali mnogi u brojevima neće pronaći nikakav uzorak.

Kôd je zapravo prilično jednostavan, ali ne slijedi nijedan numerički obrazac, nego se koristi logikom. Svaki redak broji brojeve u prethodnom retku i tako redom...

A ovdje se nalazi rješenje... Izvor: Društvene mreže / Autor: Maths Doctor

Dakle, u prvom retku nalazi se samo brojka 1, pa u drugom piše upravo to: jedna jedinica ili 1 1. U drugom su retku dvije jedinice pa u trećem pišemo da ima dvije jedinice ili 2 1. To znači da su u trećem zapisani jedan broj dva (1 2) i jedna jedinica (1 1), i tako dalje. To u konačnici znači da umjesto upitnika u zadnjem redu zapisujemo jednu trojku, jednu jedinicu, dvije dvojke i dvije jedinice, odnosno: 1 3 1 1 2 2 2 1.