APPLE

Otključavanje licem uz masku, novi emotikoni... Konačno je stigao dugo iščekivani iOS 14.5

28.04.2021 u 09:35

Bionic
Reading

Najnovija nadogradnja za iOS i iPadOS donosi nekoliko dugo najavljivanih dodataka koji će korisnicima Appleovih uređaja, među ostalim, pružiti dodatnu dozu privatnosti u aplikacijama i na internetu

Apple je polako počeo s distribucijom iOS-a i iPadOS-a 14.5. Najnovija softverska nadogradnja uključuje App Tracking Transparency, novu značajku koja korisniku daje izbor želi li dijeliti svoje podatke i aktivnosti sa drugim kompanijama i internetskim stranicama te dozvoliti im da ih koriste za reklamne svrhe, prenosi Verge.

Vlasnici iPhonea će dobiti mali okvir u kojem će ih uređaj pitati žele li dijeliti podatke na ovaj način. Najbolji dokaz da se radi o zbilja korisnom alatu dolazi iz vidno uznemirenog Facebooka koji je značajku kritizirao kao 'lažnu razmjenu između personaliziranih reklama i privatnosti'. Drugim riječima - nova značajka im ne dozvoljava da špijuniraju svoje korisnike i samim time im smanjuje zaradu od personaliziranih reklama.

Kako bi objasnio način na koji App Tracking Transparency (transparentnost praćenja putem aplikacija) funkcionira, Apple je napravio i video.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Apple

Još jedan vrlo korisni dodatak koji će oduševiti sve vlasnike iPhonea je mogućnost otključavanja uređaja pomoću Apple Watcha. Sve što treba napraviti je omogućiti otključavanje u postavkama i upisati lozinku, nakon čega ćete automatski otključati iPhone ako na ruci na ruci nosite Appleov pametni sat. Za omogućavanje značajke morat ćete instalirati novopridošli watchOS 7.4.

Ljubičasti iPhone 12 i iPhone 12 mini Izvor: Promo fotografije / Autor: Apple

iOS i iPadOS 14.5 donose velik broj novih emotikona usredotočenih na inkluzivnost, mogućnost gledanja Apple Fitness Plusa na TV-u sa AirPlayjem 2, poboljšanu aplikaciju Podcarsts, mogućnost korištenja kontrolera za PlayStation 5 i Xbox Series X, kao i aktivaciju 5G povezivosti u modu za dva SIM-a u većem broju zemalja.

Za nadogradnju na novi softver potrebno je ući postavke i birati 'Software Update'.